Közel 200 millió forintból több utca is megújul Mezőhegyesen – Körös Hírcentrum

kozel-200-millio-forintbol-tobb-utca-is-megujul-mezohegyesen-–-koros-hircentrum

munkagép, útfelújítás, munka, fejlesztés Illusztráció: Körös Hírcentrum

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében elnyert 196 millió forint Európai Uniós vissza nem térítendő támogatásból megépülnek az útburkolatok a mezőhegyesi Ruisz Gyula, Akácfa, Pacsirta, Orgona, Vadrózsa utcákon. A kiviteli szerződés aláírásra került, a munkák megkezdődnek. A tervezett beruházás 1064,88 méteren valósulhat meg – áll a szerkesztőségünknek megküldött közleményben.

A beruházás célja a helyi önkormányzat jogszabályi kötelezettségéhez kapcsolódóan az önkormányzati tulajdonú belterületi közutak építése, korszerűsítése, felújítása a településközpont és a település közintézményeinek, közszolgáltatást nyújtó létesítményeinek jobb megközelíthetősége, a lakóterületekkel való kapcsolatok javítása, a településközpont tehermentesítése és a meglévő belterületi úthálózat minőségi fejlesztése érdekében. További cél a kerékpárosok és a mozgásukban akadályozott személyek közlekedési lehetőségeinek javítása.

hirdetés

A közlemény szerint, a projekt tervezése során fontos szempont volt, hogy olyan utcák kerüljenek kiválasztásra, amelyek rendelkeznek építési engedéllyel, hogy ezzel is gyorsítani lehessen a megvalósítást és csökkenteni a megvalósítás kockázatát. Az engedélyes tervek elkészültek és megtörtént a műszaki tartalom engedélyezése.

A tervezett műszaki tartalom: a meglévő útalap csere, egy réteg aszfaltterítés. Az érintett kapubejárók zúzalékos rámpakiegyenlítést kapnak a szintbeni kiegyenlítés miatt. Az Orgona és Vadrózsa utcai út szélessége: 5,50 m, hossza: 383,54m. A Pacsirta és Akácfa utcai út szélessége: 4,0 m. Pacsirta utcaitervezett út hossza: 233,88 m, Akácfa utcai tervezett út hossza:183,26 m. A Ruisz Gyula utcai út szélessége 4,0 m, hossza: 264,20m.

Az önkormányzat számára fontos a klímaváltozás ellen való küzdelem. A beruházással a szálló por koncentrációja a városban csökken, másrészt a fenntartható közlekedési módok számára új útvonalak fognak rendelkezésre állni. A klímavédelmet segíti az is, hogy a csapadékvíz elvezető csatornák kiépítése a területen megtörténik. A Vadrózsa utcán speciális, a víz helybentartását segítő öko burkolattal készülnek el, ezért a csapadékvíz helyben tartása is megvalósul.

A projekt a Belterületi utak fejlesztése című, TOP_Plusz-1.2.3-21 azonosítószámú pályázati felhívásra a Mezőhegyes Városi Önkormányzat és a Békés Vármegyei Önkormányzati Hivatal által konzorciumban benyújtott és 195 530 000 Ft vissza nem térítendő támogatást elnyert „Mezőhegyesen aszfaltozatlan utcák útépítése” elnevezésű, TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BS1-2022-00047 azonosítószámú pályázat keretében valósul meg. A projekt befejezésének dátuma: 2025.01.31 – áll a közleményben.

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!