Az orosz erők rakétacsapást mértek Dnyipro városára, áldozatok is vannak – Körös Hírcentrum

az-orosz-erok-raketacsapast-mertek-dnyipro-varosara,-aldozatok-is-vannak-–-koros-hircentrum

Rakétacsapást mért Oroszország a kelet-ukrajnai Dnyipro városra szerda reggel, a támadásban az eddigi adatok szerint öten vesztették életüket – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Facebookon.

Később Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy a sebesültek száma 53-ra emelkedett, közülük négy ember állapota súlyos. Borisz Filatov polgármester közlése szerint a támadás következtében a megyeszékhelyen megrongálódott egy bevásárlóközpont, két iskola, három óvoda és két kórház is, utóbbiak egyikében a járóbetegek ellátását végző klinika épülete teljesen megsemmisült. Az áldozatok emlékére a csütörtököt gyásznappá nyilvánították. “Csak két dolog állíthatja meg ezt az orosz terrort: modern légvédelmi rendszerek és fegyvereink nagy hatótávolsága. A világ megvédheti az életet, és ehhez a vezetők eltökéltsége kell, és újra normává kell tenni a terror elleni védelmet” – hangsúlyozta az államfő a bejegyzésben.

hirdetés

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat arról számolt be, hogy a Harkiv város lakóövezetét ért legutóbbi orosz csapás sebesültjeinek száma nyolcra nőtt, miután egy nyolcéves kisfiút kimentettek a romok alól. Oleh Szinyehubov, a megye kormányzójának közlése szerint az orosz hadsereg legalább három csapást mért irányított légibombákkal Harkivra. Támadás érte nap közben az Ukrajna középső részébe lévő Poltava megyét is, aminek következtében egy ember meghalt, három pedig megsebesült – közölte Filip Pronyin, a régió kormányzója a Telegramon.

A keleti országrészben harcoló Horticja hadműveleti-stratégiai csoport sajtószolgálata közölte, hogy egységeinek a felelősségi területén továbbra is súlyos a helyzet, a Donyeck megyei Csasziv Jar városnál a harcok a Sziverszkij Donec-Donbász vízi csatorna határán folynak. “Az ellenség taktikája az, hogy gyalogságukat az erdőterületre szállítják, ahol a katonáik szétoszlanak és megpróbálják megrohamozni védőink állásait” – írta a sajtószolgálat. Hozzátette, hogy az elmúlt 24 órában 51 ellenséges támadást hajtottak végre az orosz erők a térségben, ebből kilencet Csasziv Jar ellen. Mindazonáltal közölték, hogy az ukrán katonák tartják a védelmi vonalakat.

Az ukrán légierő közölte, hogy az oroszok három Iszkander-K rakétával, négy H-59-es robotrepülőgéppel és öt Sahid típusú csapásmérő drónnal támadták meg a dnyipropetrovszki régiót. Az ukrán légvédelmi erők a két Iszkander rakéta kivételével az összeset megsemmisítették a levegőben.

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta az 546 ezret. Saját közlésük szerint az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett 16 orosz harckocsit, 57 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 27 drónt.

Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője Washingtonban újságíróknak kijelentette, hogy Ukrajna nem hajlandó kompromisszumot kötni Oroszországgal a háború befejezése érdekében tett területi engedményekről, bár meghallgatja az “igazságos béke” elérésére vonatkozó tanácsokat. “Nem vagyunk hajlandók a kompromisszumra az olyan fontos értékek, mint a függetlenség, szabadság, demokrácia, területi integritás, szuverenitás tekintetében” – idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál a tisztségviselőt.

Jermak hangsúlyozta, hogy az amerikai elnökválasztástól függetlenül Ukrajna továbbra is lobbizni fog az amerikai kormánynál a támogatás folytatásáért. Rámutatott arra, hogy Ukrajna kétpárti támogatást kapott Washingtonban, és a közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak többsége változatlanul Ukrajna mellett áll két év háború után is. Leszögezte, hogy a novemberi elnökválasztás eredménye az amerikai nép döntése lesz, és Kijev tiszteletben fogja tartani.

MTI

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!