Saját zsebre értékesítette a lízingelt járműveket egy gyulai férfi – Körös Hírcentrum

sajat-zsebre-ertekesitette-a-lizingelt-jarmuveket-egy-gyulai-ferfi-–-koros-hircentrum

autó, vezet, műszerfal, ittas vezetés, halálos baleset Kiemelt kép illusztráció!

A Békéscsabai Járási Ügyészség 2 rendbeli üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 35 éves gerendási illetőségű, de gyulai tartózkodási helyű férfival szemben, aki az általa lízingelt járműveket a lízingcégek tudta és beleegyezése nélkül értékesítette.

A Békés Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint, a férfi, mint egyéni vállalkozó 2014 májusában kötött lízingszerződést egy áruszállító kistehergépkocsi finanszírozása céljából egy lízingcéggel. A terhelt a szerződésben foglalt lízingdíj-fizetési kötelezettségének a fizetési moratórium lejártát követően nem tett eleget, melyre figyelemmel a sértett társaság a lízingszerződést 2021 decemberében felmondta. A terheltnek nem állt szándékában a díjak további megfizetése és a lízingcég tulajdonát képező, 2.900.000.-Ft értékű gépkocsit sem adta vissza, hanem azt ismeretlen vevőnek értékesítette.

hirdetés

A férfi közben 2017 szeptemberében, 2017 decemberében és 2019 júliusában újabb lízingszerződéseket kötött egy másik lízingcéggel, ezek alapján szintén 2 db áruszállító kistehergépjárművet és egy személygépkocsit lízingelt. Mivel a fizetési moratórium lejártát követően ezen lízingszerződések vonatkozásában sem tett eleget lízingdíj-fizetési kötelezettségének, ezért ez a sértett is felmondta a szerződéseket, de a terhelt a lízingcég tulajdonát képező, 3.100.000.-Ft, 3.600.000.-Ft és 4.100.000.-Ft értékű járműveket nem juttatta vissza a sértett cég részére, hanem ismeretlen személyeknek értékesítette.

A terhelt a sértett lízingtársaságok tulajdonát képező, de az üzembentartásában levő, a lízingszerződések alapján rábízott járművek értékesítésével azokat jogtalanul eltulajdonította, melynek során rendszeres haszonszerzési szándék vezérelte.

A járási ügyészség indítványa szerint a terheltnek meg kell térítenie a polgári jogi igényt érvényesítő első lízingcég részére okozott kárt. Mivel a második lízingcég nem jelentett be polgári jogi igényt, azaz nem kérte kárának megtérítését, ezért a járási ügyészség indítványa a járművek eltulajdonításával elért vagyongyarapodás – összesen 10.800.000.-Ft – erejéig vagyonelkobzás elrendelésére irányul.

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!