Megjelent az első előrejelzés a 2024/2025-ös gabonakibocsátásra – Körös Hírcentrum

megjelent-az-elso-elorejelzes-a-2024/2025-os-gabonakibocsatasra-–-koros-hircentrum

A globális terményárakat lekövető mutató már a harmadik hónapja nő, miután a gabonafélék és a tejtermékek drágulása ellentételezte a cukor és növényi olajok alacsonyabb jegyzését jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a mai napon.

A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközileg legfontosabb élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árváltozását követi hónapról hónapra, április óta 0,9%-kal emelkedett, bár így is 3,4%-kal marad el az egy évvel és 24,9%-kal a két évvel ezelőtti rekordértékétől.

hirdetés

A gabonafélék árindexe 6,3%-kal nőtt májusban a világszerte dráguló búzaexport miatt, tükrözve a növekvő aggodalmakat a főbb termőterületeket (Észak-Amerika, Európa és a Fekete-tenger térsége) érintő kedvezőtlen termelési feltételek miatti esetleges alacsony 2024-es kibocsátás miatt. A kukorica külkereskedelmi ára szintén erősödött április óta a spiroplasma kártevő által fenyegetettt argentin termelés körüli aggályok és a brazil időjárás miatt, továbbá a búza piacán zajló negatív folyamatok tovagyűrűzése okán. Az összes rizsfajtát lefedő alindex 1,3%-kal emelkedett májusban.

A FAO tejtermék árindexe 1,8%-kal erősödött április óta, amit a kereskedelem és az élelmiszer-feldolgozóipar élénkülő kereslete, továbbá a nyugat-európai tejtermelés esetleges bezuhanása körüli aggodalmak hajtottak. A megugrott importkereslet az azonnali vásárlásokra a Közel-Kelet és Észak-Afrikai egyes országaiban szintén közrejátszott.

Eközben a cukor árindexe 7,5%-kal zsugorodott múlt hónapban, köszönhetően a brazil betakarítási szezon ígéretes indulásának. Az alacsonyabb nemzetközi nyersolaj ár tovább csökkentette a cukor globális keresletét.

A növényi olajok árindexe 2,4%-kal csökkent áprilishoz képest. A pálmaolaj alacsonyabb jegyzése mögött a szezonális kibocsátás-emelkedés és a gyenge globális kereslet álltak, ami ellensúlyozta a bioethanol szektor fűtötte szójaolaj-drágulást, illetve a Fekete-tenger térségének eltűnő exportkészletei miatti repce- és napraforgóolaj árnövekményt is.

A húsfélék ára 0,2%-kal csökkent, köszönhetően a baromfifélék és a marhahús árzuhanásának, ami meghaladta a sertéshús és a birka drágulását. További részletek itt.

Az első előrejelzés a 2024/2025-ös gabonaszezonra

A FAO megjelentette az első előrejelzését a 2024/2025-ös szezonra, mely szerint a világ gabonatermelése elérheti a 2846 millió tonnát, ami gyakorlatilag megegyezik a 2023/2024-es szezon rekordértékével. A globális kukorica- és búzatermelés várhatóan csökkenni fog, míg az árpa, rizs és cirok kibocsátása nőni fog – olvasható a ma közzétett Gabonakínálati- és keresleti gyorsjelentésben. Azonban a Fekete-tenger környékét érintő kedvezőtlen időjárás negatívan hathat a globális búzatermelésre, amit a jelenlegi számok még nem tükröznek.

A gabonakészletek esetében 1,5%-os bővülést várnak, ami a várt 897 millió tonnával új rekordot dönthet. A kukorica, árpa, cirok és rizs készletei nőhetnek, a búzánál csökkenést jeleznek.

A FAO szakértői szerint a globális gabonakereskedelem 1,3%-kal fog zsugorodni éves szinten a kukorica szűkülő kereskedelme miatt. A rizs kereskedelme jelentős bővülés előtt áll.

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!