Ukrán főparancsnok: van esély megfordítani a helyzetet Kelet-Ukrajnában – Körös Hírcentrum

ukran-foparancsnok:-van-esely-megforditani-a-helyzetet-kelet-ukrajnaban-–-koros-hircentrum

Az Ukrajnát támadó orosz erők négy irányban is megpróbálnak előretörni az ország keleti részében, azonban van esély arra, hogy az ukrán hadsereg a maga javára tudja fordítani ezt a helyzetet – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerdán a Facebookon közzétett bejegyzésében.

Közölte, hogy ismét látogatást tett a keleti fronton, Harkiv megyében. “Az ellenség továbbra is támadó hadműveleteket hajt végre a régióban, fő erőfeszítéseit a kurahovei, a pokrovszki és a kupjanszki irányokra, valamint a megye székhelye, Harkiv felé összpontosítva. Emellett aktívan folytat rohamműveleteket Vovcsanszk és Csasziv Jar városok térségében, hogy elfoglalja és átvegye az irányítást e két település felett” – írta.

hirdetés

Szirszkij szavai szerint az orosz csapatok más irányokban is hajtanak végre támadásokat azzal a céllal, hogy “hosszabbra nyújtsák” a front “aktív vonalát”, és ezáltal más területeken kössék le az ukrán erőket. Kiemelte, hogy az orosz csapatok Harkiv város irányába is megpróbálnak előrenyomulni, de ott az elmúlt időszakban jelentős veszteségeket szenvedtek és nem értek el sikereket. Vovcsanszkban a főparancsnok szerint az ukrán erők fő feladata a támadók megfékezése, maximális veszteségek okozása és fokozatos előrehaladás. Hozzátette, hogy az ukrán csapatok Kupjanszk térségében is védekezésre próbálják kényszeríteni az oroszokat.

Az ukrán katonai hírszerzésnél az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondták, hogy a főcsoportfőnökség kiberspecialistái számos oroszországi kormányzati szerv és magáncég számítógépeit bénították meg egy nagyszabású DDoS támadással. A szerda délelőtt végrehajtott támadással elérhetetlenné tették mások mellett az orosz védelmi tárca, valamint a pénzügyminisztérium, a belügyminisztérium, az igazságügyi, az ipari és energiaügyi minisztérium, továbbá az adóhivatal és a vámszolgálat honlapjait és szolgáltatásait. Filip Pronyin, a közép-ukrajnai Poltava megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy orosz drónok csapást mértek egy ipari létesítményre a régióban, a támadásban egy ember megsebesült.

Az ukrán légierő a Telegramon arról számolt be, hogy az éjjel Ukrajnát támadó 27 Sahid típusú orosz csapásmérő drónból 22-őt megsemmisítettek. Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg elétre az 513 700-at. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett 12 orosz harckocsit, negyven tüzérségi és három légvédelmi rendszert, valamint 39 drónt.

MTI

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!