Cseh külügyminiszter: a NATO ajtajának nyitva kell maradnia új tagok előtt – Körös Hírcentrum

cseh-kulugyminiszter:-a-nato-ajtajanak-nyitva-kell-maradnia-uj-tagok-elott-–-koros-hircentrum

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) ajtaja nyitva maradjon új tagok előtt, beleértve Ukrajnát is – jelentette ki Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a NATO külügyminiszteri tanácsának informális ülésén elmondott megnyitó beszédében pénteken Prágában.

A cseh diplomácia vezetője javasolta: készüljön egy közös NATO-stratégia az orosz agresszió megfékezésére.
A prágai informális külügyminiszteri tanácskozás legfőbb célja a NATO washingtoni csúcstalálkozójának előkészítése. Jens Stoltenberg főtitkár az ülés előtt újságíróknak nyilatkozva úgy vélte, hogy a NATO-nak nagyobb szerepet kellene játszania a biztonsági rendszerek Ukrajnába küldésének koordinációjában, valamint a kezelő személyzet kiképzésében is ukrán területen.

Ukrajnának joga van az önvédelemhez, tehát az orosz területen lévő legitim célok elleni támadásokhoz is – ismételte meg korábbi kijelentését a NATO főtitkára. “Oroszország saját területéről támadja és ágyúzza Ukrajnát, ezért Ukrajnának képesnek kell lennie reagálni erre, ez része az önvédelemhez való jognak” – szögezte le Stoltenberg újságírók előtt. “Néhány szövetségesünk már semmi módon nem korlátozza Ukrajnának a neki szállított fegyverek használatát. Ez a nemzetközi jog kérdése” – mondta a katonapolitikus.
Joe Biden amerikai elnök a hírügynökségi jelentések szerint felhatalmazta Kijevet arra, hogy Washingtontól kapott fegyverekkel támadjon olyan oroszországi katonai célpontokat, amelyek az orosz erők északkelet-ukrajnai offenzíváját támogatják.

Jan Lipavsky újságíróknak nyilatkozva pénteken megismételte korábbi kijelentését, miszerint Ukrajnának joga van a védekezésre, beleértve olyan akciókat is, amelyeket az Oroszországi Föderáció területén hajtanak végre.

Észtország, Svédország és Lengyelország nem korlátozzák Ukrajnát abban, hogy miképpen használja az általuk küldött fegyvereket – írja a CTK hírügynökség az érintett országok képviselőinek a külügyminiszteri tanácskozás kezdete előtt elhangzott nyilatkozataira hivatkozva. “Észtország üdvözölné, ha ezeket a korlátozásokat más országok is eltörölnék” – idézte e CTK Margus Tsahkna észt külügyminisztert. “A svéd adományok minden korlátozás nélkül mennek Ukrajnába, azzal a feltétellel, hogy a nemzetközi jog alapján használják őket” – mondta Tobias Billström, a svéd diplomácia vezetője újságíróknak. Antonio Tajani olasz külügyminiszter viszont kifejtette: az olasz alkotmány alapján a hazája által küldött fegyvereket és lőszert csak Ukrajna területén szabad felhasználni.

MTI

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!