Áfaszabályok kijátszásával próbálkozott egy motorkerékpárokat értékesítő társaság – Körös Hírcentrum

afaszabalyok-kijatszasaval-probalkozott-egy-motorkerekparokat-ertekesito-tarsasag-–-koros-hircentrum

Az uniós áfaszabályok kijátszásával próbálta csökkenteni fizetendő adóját egy motorkerékpárokat értékesítő társaság. Ezúttal egy másik tagállam adóhatóságától kért információkkal göngyölítette fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a fiktív eladások hátterét.

Nemzetközi megkeresés alapján indítottak adóellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy társaságnál, amely belföldi eladásai mellett nagy összegben állított ki motorkerékpárok értékesítéséről szóló számlákat külföldi magánszemélyeknek. Az Európai Közösségen belül, a határon átnyúló ügyleteknél, az eladott áruk bevételének áfáját a vevő szerinti tagállamban kell megfizetni. Ezt a szabályt igyekezett jogtalanul kihasználni a cég, amikor a külföldi eladásokat kiviteli nyilatkozattal, fuvarlevéllel és a külföldi vevők személyi igazolványának másolatával igazolta. A társaság képviselője úgy írta le a történteket, mintha a román vevők személyesen jelentek volna meg az üzletben, ahol kipróbálás után meg is vették a motorkerékpárokat.

hirdetés

A tagállami információk ennek ellentmondtak, ugyanis a jelzés szerint a számlákon szereplő magánszemélyek nem ismerték el a motorkerékpár-vásárlást, elmondásuk szerint nem is jártak Magyarországon. A fuvarozó társaság sem állt kapcsolatban a vevőkkel, a fuvarlevelek szerinti szállítások nem történtek meg.

Az adatok és a társaság nyilatkozata közötti ellentmondás feloldásához a revizorok a tájékoztatás kiegészítését kérték a külföldi adóhatóságtól. A válasz szerint a valódi vevő mindig ugyanaz a román kirakodási címen lakó személy volt, aki végül elismerte, hogy az eladó cég székhelyén személyesen adta le az e-mailes megrendelést, és ő fizette ki a motorok ellenértékét is, készpénzben. Ez az ügylet azonban nem felel meg az említett közösségi szabálynak, ebben az esetben ugyanis az eladónak Magyarországon kell bevallania és megfizetnie az áfát.

Az adóhatóságok együttműködésével feltárt tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról a feltételes adóbírság kedvezményével élt és több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe.

hirdetés

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!