Már költenek a füsti fecskék a sóstói juhhodályokban – Körös Hírcentrum

mar-koltenek-a-fusti-fecskek-a-sostoi-juhhodalyokban-–-koros-hircentrum

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén évtizedek óta költenek füsti fecskék. Idén 28 pár rakott fészket a juhhodályokban és a különböző gazdasági épületekben.

Nagyon régen a fecskék nem épületeken költöttek, hanem sziklákon, vagy barlangokban. Innen telepedtek át lassacskán az emberi környezetbe, s napjainkban már gyakorlatilag 100 %-ban épületeken költenek. Sajnos az elmúlt húsz évben Európa-szerte, így Magyarországon is csökkent a füsti fecskék állománya. Fő bázisukat ma már az állattartótelepek jelentik, mivel csak ott találnak megfelelő mennyiségű táplálékot, azaz repülő rovarokat, elsősorban legyeket.

hirdetés

A fecskék szempontjából is nagyon fontos tehát, hogy ezek az állattartótelepek fennmaradjanak. A legelő jószágok felzavarják a rovarokat a fűből, a fecskék pedig felkapkodják őket.

A füsti fecske hosszútávú vonuló. A magyarországi állomány többnyire Közép-Afrikában telel, de gyűrűzési adatokból tudjuk, hogy Dél-Afrikáig is eljutnak. Május elején már tojásokon ülnek, s ha megfelelő az időjárás, akkor egy évben kétszer is költenek. Fészküket az épület oldalához tapasztják, előszeretettel költenek az eresz alatt, vagy az istállókban, juhhodályokban. A molnárfecskék fészkétől eltérően a füsti fecskék fészke fölül teljesen nyitott (a molnárfecskék csak felül hagynak egy kis lyukat).

A KMNPI Sóstói Állattartótelepén is jó dolguk van a fecskéknek, bőséges táplálék áll rendelkezésünkre. Első fiókáik várhatóan június első felében már ki is repülnek – számolt be honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

hirdetés

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!