Tűzvizsgálók és rendőrségi helyszínelők gyakorlatoztak Gyomaendrődön – Körös Hírcentrum

tuzvizsgalok-es-rendorsegi-helyszinelok-gyakorlatoztak-gyomaendrodon-–-koros-hircentrum

Ha tűz van, első az élet és az értékek mentése, utána hatósági vizsgálat következik. Ki kell deríteni, hogy mi, vagy ki okozta a tüzet. Ez sokszor nem egyszerű feladat, aprólékos munkát, elméleti tudást és időt igényel a helyszínek átvizsgálása, főként akkor, ha nagy területen pusztítottak a lángok. Hagyomány, hogy Békés vármegyében a rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai közösen készülnek a feladatokra, gyakorlatokat tartanak, hogy élesben a legjobb szakmai teljesítményt nyújtsák.

Idén május 14-én és 15-én Gyomaendrődön rendeztek be egy helyszínt. Alapos felkészülés és biztonsági intézkedések után felgyújtottak egy tanyát, majd a tüzet eloltották és megkezdődött a mindenre kiterjedő vizsgálat, szemle. A tanyaépületben egy holttest is volt. Háromtagú bizottságok alakultak bizottságvezetővel, bűnügyi technikussal és tűzvizsgálóval. Mindent úgy csináltak, ahogyan éles helyzetben.

hirdetés

Keresték a tűz keletkezésének helyét, vizsgálták, hogy milyen irányba terjedtek tovább a lángok, és arra a kérdésre is próbáltak választ találni, hogy valamilyen égésgyorsító anyag táplálta-e a tüzet. Négylábú segítsége is volt a szakembereknek, hiszen ilyen anyagok keresésére van kiképzett kutya. Kiemelt feladat volt a testnek és környezetének a vizsgálata, annak megállapítása, hogy az elhunytnak lehetett-e szerepe a tűz keletkezésében. Ennek tisztázásához a helyszín vizsgálata mellett információkat is kellett gyűjteni, tanúkat keresni, meghallgatni.

Ha mindez a valóságban történik, akkor mindannak, amit megállapítanak, jogkövetkezményei lehetnek. Az eljárások során kiemelt jelentősége van ugyanis annak, hogy volt-e emberi közreműködés, terhelhet-e bárkit büntetőjogi felelősség azért, hogy tűz keletkezett. A nyomokat rögzíteni kell, a bizonyítékokat meg kell találni és szakszerűen kell tárolni. A gyakorlat nagyon színvonalasra sikerült, a szemlebizottságok kitűnő teljesítményt nyújtottak, jó megállapításokat tettek.

gyakorlat Gyomaendrődön
Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

Police.hu

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!