Egy gyulai orvos hanyagsága vezetett egy békéscsabai nő halálához – Körös Hírcentrum

egy-gyulai-orvos-hanyagsaga-vezetett-egy-bekescsabai-no-halalahoz-–-koros-hircentrum

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 56 éves büntetlen előéletű gyulai férfi ellen, aki patológus szakorvosként téves diagnózist állított fel, ezért egy beteg nem kapta meg a szükséges orvosi kezelést, amely a beteg halálához vezetett.

A Békés Vármegyei Főügyészség közleményben azt írja, 2020. október 20-án az egyik Békés vármegyei kórház nőgyógyászati osztályán egy 22 éves békéscsabai nőnél mindkét oldali petefészek részleges eltávolítását végezték el, mivel a megelőző vizsgálatok gyulladást és nagy terjedelmű ciszták jelenlétét igazolták. A cisztákat kórszövettani vizsgálat elvégzése céljából a kórház patológiai osztálynak küldték meg, ahol a vizsgálatot a terhelt végezte el. A terhelt az észlelt elváltozások alapján jóindulatú elváltozásra utaló diagnózist állított fel, azaz negatív szövettani véleményt adott.

hirdetés

A sértettet elbocsátották a kórházból, de alhasi fájdalmai a műtétet követően sem javultak, 2021 márciusától egyre súlyosbodó tünetekről, hasi görcsökről, nagymértékű haspuffadásról, vérzésekről számolt be. Végül 2021. május 07-én egy másik vármegyei kórházban laparoszkópiás műtétet végeztek rajta, azonban ekkor már a szakorvosok az elváltozást inoperábilisnek ítélték meg. Az újabb kórszövettani vizsgálat rosszindulatú, többszörös áttétet adó csírasejtes daganat jelenlétét igazolta. A sértettnél a műtét után nem sokkal többszervi elégtelenség, illetve keringési elégtelenség alakult ki, melynek következtében 2021. június 01-jén elhalálozott.

Amennyiben a terhelt kellő alapossággal és gondossággal végezte volna el a szövettani vizsgálatot, észlelnie kellett volna a rosszindulatú elváltozást, ugyanis a daganat teljes egyértelműséggel felismerhető és azonosítható volt már az általa elvégzett szövettani vizsgálat időpontjában is. A terhelt hanyagsága, foglalkozási szabályszegése hozzájárult a sértett halálához, mivel ha idejében észlelik a kemoterápiára jól reagáló tumort, a sértett élete jó eséllyel megmenthető lett volna.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a patológus szakorvosi tevékenységtől mint foglalkozástól, valamint kötelezze őt a nyomozás során felmerült, 1.800.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

Ez is érdekelheti:

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!