Az idei volt a nyolcadik legenyhébb április – Körös Hírcentrum

az-idei-volt-a-nyolcadik-legenyhebb-aprilis-–-koros-hircentrum

Az idei volt a mérések kezdete, 1901 óta a nyolcadik legmelegebb április, a hónap középhőmérséklete országos átlagban 13,3 Celsius-fok volt, ami 1,9 fokkal haladja meg az 1991-2020 közötti évek átlagát – közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján csütörtökön.

Azt írták: a hónap első fele gyakran nyárias hőmérsékletű volt, április 1-jén a napi középhőmérséklet országos átlaga megközelítette a 20 fokot, és április első 15 napjának a középértéke meghaladta a 16 fokot, amivel április első fele a legmelegebb lett 1901 óta. A hónap második felére jelentős lehűlés jött és tartósan az átlag alatt maradt a hőmérséklet, olyannyira, hogy április második fele közel 6 fokkal hűvösebb volt, mint az első. Ez a legjelentősebb visszaesés a középhőmérsékletben április első feléről a másodikra, ami a 20. század kezdete óta előfordult. A hegyvidéki területeken több napon havazott is – írták.

hirdetés

Az elemzés szerint az április havi középhőmérséklet az ország délkeleti részén többfelé meghaladta a 14 fokot is, míg 10 fok alatti értékek csak a magasabb hegyeken voltak.

Áprilisban a lehullott csapadék országos átlaga az eddig beérkezett adatok alapján 38,1 milliméter volt, ami az átlaghoz közeli érték, az 1991-2020 közötti évek átlaga 40,3 milliméter. A szárazabb Alföldön nagy területen 30 milliméter alatt maradt, de a Duna-Tisza közén többfelé még a 20 millimétert sem érte el az áprilisi csapadék – írták, megjegyezve, hogy a csapadékos északnyugati határ közelében viszont 80 millimétert meghaladó havi csapadékösszegeket is mértek.

MTI

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!