Afrikából visszatérve, a Maros-ártér ugyanazon eldugott kis szegletében költenek a búbosbankák – Körös Hírcentrum

afrikabol-visszaterve,-a-maros-arter-ugyanazon-eldugott-kis-szegleteben-koltenek-a-bubosbankak-–-koros-hircentrum

búbosbanka, nemzeti park Fotó: Balla Tihamér (illusztráció)

Immár második esztendeje költenek búbosbankák a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bökényi irodájának eresze alatt. A dolgozók örömmel osztoznak az épületen a tollas lakótársakkal.

A bökényi iroda a KMNP Maros-ártér részterületén található. Az iroda udvarán számos mesterséges madárodú van kihelyezve, melyekben sok énekesmadár szokott költeni. Egy pár búbosbankának azonban az iroda épületének eresze alatti deszkázat rése jobban tetszett a fészekodúknál, és a tavalyi évben oda rakták tojásaikat, majd két fészekaljnyi fiókát is sikeresen kireptettek.

hirdetés

A bankák sokszor évekig hűek maradnak egy bevált fészkelőhelyhez, így az idei évben is számítottunk megjelenésükre, ami április elején meg is történt. Először a hím madár érkezett meg déli telelőterületéről. Jellegzetes, „huppogó” hangjára lettek figyelmesek, az iroda diófáján hirdette érkeztét. Hamarosan a tojó is csatlakozott hozzá és azóta a párzást is megfigyelték, aktívan foglalják ismét az eresz alatti odújukat.

„Érdekes belegondolni, hogy amíg mi egész télen bejártunk az irodába, ezek a különös megjelenésű szárnyasok több ezer kilométerre innen, Afrikában töltötték a telet, majd hónapok múlva visszatértek hozzánk, a Maros-ártér ugyanazon eldugott kis szegletébe” – számolt be honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

Ez is érdekelheti:

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!