Kétezer hektáron folytatódik a biológiai szúnyogirtás – Körös Hírcentrum

ketezer-hektaron-folytatodik-a-biologiai-szunyogirtas-–-koros-hircentrum

A héten Csongrád-Csanád vármegyében a Tisza alsó szakaszán repülőről végeznek biológiai szúnyoggyérítést, Győr-Moson-Sopron vármegyében, azon belül a Szigetközben és a Fertő-parti települések környezetében pedig földi biológiai módszerrel – közölte a katasztrófavédelem hétfőn az MTI-vel hétfőn.

Repülőről granulátumot szórnak ki az érintett területre, míg a földön folyadék formában juttatják a vízbe a természetes fehérjetartalmú készítményt. Azt írták, hogy a melegedő időjárásban felgyorsul a szúnyogok fejlődése, ezért különösen fontos a kezelések megfelelő időzítése.

hirdetés

A katasztrófavédelem megbízásából dolgozó rovartani szakértők folyamatosan vizsgálják a szúnyogok jelentősebb élőhelyeit, ezzel segítve a beavatkozások hatékonyságát – közölték. Megjegyezték, hogy harmadik hete zajlik a csípőszúnyoglárvák gyérítése a nagyobb folyók mentén, eddig nyolc vármegyében, összesen 7300 hektárnyi vízfelületen alkalmazták a biológiai módszert a lárvák ellen. A baktériumok által termelt fehérjét tartalmazó szer csak a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, más élőlényre nincs hatása, ezért még élővízben is engedélyezett a használata – tájékoztattak.

Úgy folytatták, hogy a legtöbb vízparti területen már záródott a fák lombozata, ami nehezíti a permetezést, a szakemberek ezért a légi permetezésnél granulátumot használnak, amely képes áthatolni a sűrű növényzeten. A könnyebben megközelíthető csípőszúnyoglárva-tenyészőhelyeket földi úton, gépjárműre szerelt nagynyomású berendezéssel vagy háti permetezővel kezelik – tették hozzá.

MTI

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!