Évek óta veszteségesen működő trafik szúrt szemet a NAV ellenőröknek Békésben – Körös Hírcentrum

evek-ota-vesztesegesen-mukodo-trafik-szurt-szemet-a-nav-ellenoroknek-bekesben-–-koros-hircentrum

cigaretta, cigi, zárjegy nélküli cigi Kétegyházán, illegális dohányüzem Illusztráció: Pixabay.com

Évek óta veszteségesen működő trafikot ellenőriztek a Békés Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai. A revizoroknak az szúrt szemet, hogy a dohány-kiskereskedők a termékeket fix áron vásárolják és értékesítik, 11-12 százalékos árréssel, ezért náluk kizárt a veszteséges működés.

hirdetés

A vállalkozó a veszteséget a forgalom visszaesésével indokolta, ennek azonban ellentmondott az, hogy év végi készletét évről évre jelentősen növelte. A revizorok ezért górcső alá vették az adózó készletnyilvántartását.

hirdetés

Az ellenőrzésben figyelembe vettek egy jogszabályváltozást is, e szerint 2022. január 1-jétől kötelező a dohánytermékek egységes csomagolása. Az ettől eltérő csomagolású termékeket csak úgy lehet értékesíteni, ha azok már 2022. január 1-je előtt is készleten voltak a kiskereskedőnél.

A trafik működtetője elmondta, hogy 2022-ben már csak egységes csomagolású termékeket tudott beszerezni, de a 2022-es záróleltárban a revizorok jelentős mennyiségű, még az előző évi beszerzésből származó, nem egységes csomagolású dohányterméket találtak. Ezek így már egy éve „porosodhattak” a raktárban.

A revizorok szembesítették a vállalkozót az ellentmondásokkal, de nem tudott érdemi magyarázattal szolgálni. Öt évre visszamenőleg felülvizsgálta a nyilvántartásait, és élt az önellenőrzés lehetőségével. A vállalkozó több mint 14 millió forint többletbevételt vallott be. Bevallásaiban már nyereséget mutatott ki és összesen csaknem 3 millió forint pótlólagos adót fizetett meg.

hirdetés

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!