Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban – Körös Hírcentrum

sok-hasznalt-novenyvedo-gep-tanusito-matricaja-lejarhatott-a-kozelmultban-–-koros-hircentrum

permetező, agrár Illusztráció: Pixabay.com

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

hirdetés

2020 nyara óta kötelező Magyarországon a használatban lévő növényvédelmi gépek időszakos műszaki vizsgálata. A géptulajdonos termelőknek az 5 évnél idősebb növényvédő gépeiket 3 évente szükséges felülvizsgáltatniuk valamelyik erre jogosult ellenőrző állomáson.

hirdetés

A rendszer bevezetése óta eltelt az első 3 éves ciklus, így 2023 nyara óta számos növényvédő gépnél esedékessé vált a műszaki vizsga. A Nébih a naprakész elektronikus nyilvántartásában – a Növényvédelmi Gépnyilvántartó Rendszerben – rögzített adatok alapján úgy látja, hogy az érintett termelők közül nem mindenki tett eleget kötelezettségének, azaz nem újíttatta meg növényvédelmi gépe lejárt tanúsító matricáját.

A hivatal felhívja a gazdálkodók és szolgáltatók figyelmét, hogy minél hamarabb végeztessék el az 5 évnél idősebb növényvédő gépek ismételt műszaki felülvizsgálatát. A Nébih és a vármegyei kormányhivatalok növényvédelmi hatósági felügyelői rendszeresen ellenőrzik a tanúsító matricák érvényességét. Amennyiben a permetezőgép nem felel meg a követelményeknek, abban az esetben a növényvédelmi hatóság a hiba kijavításáig leállíthatja a munkavégzést, és bírságot szabhat ki.1

A gépek megfelelő műszaki állapota a hatékony mezőgazdálkodás egyik alapvető feltétele, mely egyben a biztonságos élelmiszer előállításának záloga is. Mindez pedig a rendszeres felülvizsgálattal biztosítható.

A Magyarországon működő, Nébih által kiadott jogosultsággal rendelkező felülvizsgáló állomások naprakész, minden szükséges információt tartalmazó nyilvántartása itt érhető el.

hirdetés

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!