Oroszország légibombát dobott egy Donyeck megyei városra – Körös Hírcentrum

oroszorszag-legibombat-dobott-egy-donyeck-megyei-varosra-–-koros-hircentrum

Az orosz erők kedd reggel irányított légibombát dobtak a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városára, aminek következtében öt helyi lakos megsérült – közölte Vadim Filaskin, a régió kormányzója és a megyei ügyészi hivatal közösségi oldalain.

hirdetés

A közlés szerint egy autó sofőrje és négy utasa sérült meg. Az áldozatoknál többszörös repeszsebeket diagnosztizáltak, ketten súlyos állapotban vannak. Ezen felül lakóházak homlokzata, autók és vezetékek rongálódtak meg. Filaskin a Telegramon arról is hírt adott, hogy két civil életét vesztette Pokrovszk környékén orosz támadások következtében. “Csupán egy nap alatt az oroszok 15 alkalommal lőtték a donyecki régió településeit. 130 embert, köztük 19 gyereket evakuáltak a frontvonalról” – tette hozzá a kormányzó.

hirdetés

A déli Herszon megyében Beriszlav városára dobtak orosz drónok robbanóanyagot, ott a megyei kormányzói hivatal tájékoztatása szerint egy 63 éves férfi sérült meg. Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója ezt megelőzően a Telegramon arról írt, hogy az elmúlt 24 órában az orosz csapatok többször ágyúzták a herszoni régiót, és az ellenséges csapások következtében két ember vesztette életét és további hat megsebesült.

Az ukrán vezérkar keddi harctéri helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 461 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit, 29 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 23 drónt. Litvánia közben bejelentette, hogy Ukrajnába szállított M577-es parancsnoki és törzspáncélozott járműveket – számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál a litván védelmi minisztérium sajtóosztályának közlésére hivatkozva. A tájékoztatás szerint a páncélozott járművek kedden érkeztek meg Ukrajnába.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtószolgálata a Telegramon közzétette, hogy hivatalosan meggyanúsítottak két embert, akik megszervezték a zaporizzsjai atomerőmű leválasztását az egységes ukrán energiarendszerről. A közlés szerint az orosz hadsereg által elfoglalt atomerőmű igazgatóhelyetteséről, Eduard Atakiscsevről és beosztottjáról, Andrij Horbunov főmérnökről van szó. A nyomozás eredménye alapján a két férfi – mielőtt a megszálló hatóságok kinevezték őket posztjukra – a rosztovi atomerőműben dolgoztak, onnan érkeztek az ideiglenesen megszállt dél-ukrajnai területre, és 2022 októberében csatlakoztak a zaporizzsjai atomerőmű vezetői csapatához. A feladatuk az energetikai létesítmény integrálása volt az orosz Roszatom vállalatba, és az atomerőművet összekapcsolták Oroszország energiarendszerével. A gyanúsítottak emellett ukrán nukleáris szakembereket is fenyegetéssel rávettek arra, hogy működjenek együtt az oroszokkal, és kössenek szerződést az atomerőmű orosz igazgatásával – írta az SZBU.

MTI

hirdetés

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!