Oroszország rakétacsapást mért Mikolajivra, többen meghaltak – Körös Hírcentrum

oroszorszag-raketacsapast-mert-mikolajivra,-tobben-meghaltak-–-koros-hircentrum

Az orosz hadsereg rakétacsapást mért a dél-ukrajnai Mikolajiv városára, aminek következtében az előzetes adatok szerint négy helyi lakos vesztette életét és öt sérült meg – közölte csütörtökön közleményben az ukrán déli műveleti parancsnokság.

hirdetés

A közlés szerint ipari létesítményekben, lakóházakban és járművekben keletkeztek károk. Helyi jelentések szerint ezzel egy időben a szomszédos Herszon megyét is támadták az oroszok rakétákkal, erről részletek egyelőre nem ismertek. Az ukrán főügyészség a Telegramon közölte, hogy ötre nőtt az előző napi, Odessza megyét ért orosz ballisztikus rakétatámadás halálos áldozatainak száma, miután a kórházban egy férfi belehalt sérüléseibe.

hirdetés

Ivan Fedorov, a délkeleti Zaporizzsja megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz tüzérség tüzet nyitott a régióban lévő Huljajpole településre, ahol a támadásban saját háza udvarán megsérült egy 46 éves nő. A kormányzó arra emlékeztetett, hogy a frontmenti településeken lakókat kérésükre ingyenesen evakuálják.

Az orosz erők csütörtöki támadásaikkal megsemmisítették a Kijev környékén lévő tripilljai hőerőművet – mondta el az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek Andrij Hota, a Centrenerho állami energetikai vállalat felügyelőbizottságának elnöke. Kiemelte, hogy minden munkás életben van, aki a támadás alatt műszakban volt. A találatok következtében a turbinaműhelyben nagy kiterjedésű tűz keletkezett, teljesen leállt a termelés. Még mindig dolgoznak a tűz megfékezésén – tette hozzá. A tripilljai hőerőmű a kijevi, a cserkaszi és a zsitomiri régiók legnagyobb villamosenergia-ellátója. A vállalat sajtószolgálata arra emlékeztetett, hogy március 22-én teljesen megsemmisült a zmijivi hőerőmű, amely a legnagyobb volt a harkivi régióban, 2022. július 25-én pedig az orosz csapatok elfoglalták a donyecki régióban található Vuhlehirszk hőerőművét.

Az állami tulajdonú Ukrenerho áramszolgáltató vállalat az éjszakai orosz légitámadás nyomán arra szólította fel a lakosságot, hogy este hét és kilenc óra között korlátozzák a nagyfogyasztású elektromos készülékek használatát. A vállalat arra emlékeztetett, hogy Harkiv megyében vészhelyzeti leállások vannak az áramszolgáltatásban, a dnyipropetrovszki régióban lévő Krivij Rih városában pedig az ipari fogyasztókra vonatkoznak korlátozások.

Az ukrán határőrség arról számolt be, hogy dróncsapással megsemmisítettek egy korszerű orosz Polje-21 típusú elektronikus hadviselési rendszert. “Ezt a rendszert 2016 óta szállítják a megszálló hadseregnek, és a műholdas navigációs csatornák elnyomására szolgál”- magyarázta a határőrszolgálat.

Az ukrán vezérkar csütörtöki harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt nap során 55 katonai összecsapásra került sor az ukrán védők és az orosz megszállók között, a Donyeck megyei Bahmut irányában 23 ellenséges támadást vertek vissza az ukrán csapatok. A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 451 ezret. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit, 48 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 34 drónt.

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!