Online csalók áldozatává vált egy gyulai férfi – Körös Hírcentrum

online-csalok-aldozatava-valt-egy-gyulai-ferfi-–-koros-hircentrum

internet, csalás, hacker, hekker Illusztráció: Pixabay.com

Eladni akart egy online piactéren egy gyulai férfi, de nem megvették tőle a szőnyegét, hanem levették a számlájáról a pénzét. Hogyan működik ez a csalás? Kiderült a történetből és a bűnmegelőzési felhívásból.

Szőnyeget hirdetett egy gyulai férfit az egyik népszerű közösségi oldal piacterén. Jelentkezett is rá vevő, üzenetekben egyezkedett vele az adásvételről. A női névvel bemutatkozó idegen kérte, hogy adja meg az ímél címét, erre 2024. április 2-án kapott egy linket, ami az egyik csomagszállító cég oldalához megtévesztésig hasonlító felületre vezette. Oda beírta a netbanki belépési adatait, és ezután már nem tudta kezelni a számláját, nem tudott belépni a netbankba.

hirdetés

Nem értette, miért van ez, tartott tőle, hogy így nem fog sikerülni a tranzakció, ezért egy másik bankszámlához tartozó belépési adatokat is megadott. Miután ezzel sem tudott tovább lépni, az édesanyja netbanki adataival próbálkozott, azt elfogadta a rendszer, és olyan pénzmozgás indult el, amire a férfi nem adott engedélyt. Tehát valaki átvette az irányítást a számlák fölött, ki is zárta a számlatulajdonosokat a netbanki felületekről, a történtek után nem tudtak belépni.

A rendőrség és a szállító cégek, bankok is többször felhívták már a figyelmet a hasonló csalásokra. Részletes tájékoztatás itt olvasható.

Fogadja meg az alábbi tanácsokat!

  • Eladóként soha ne utaljon pénzt (csomagküldésnél úgy próbálhatják meg erre rávenni, hogy fizesse ki a szállítás díját)!
  • Ha elad, akkor pénzt kell kapnia, tehát utalást fogad, nem Ön utal.
  • Ehhez csak a nevet és a bankszámlaszámot (vagy másodlagos azonosítót) kell megadni.
  • Legyen éber! Ahhoz, hogy bankszámlájára pénzt utaljanak, nincs szüksége semmilyen programra, és a netbanki profiljába sem kell bejelentkeznie!
  • Soha ne adjon meg további bankszámla adatokat, ne ossza meg a felhasználói fiókjának az azonosítóit, jelszavait ímélben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre!
  • Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára, főleg ne úgy, hogy egy üzenetben, ímélben érkező linkre kattint!

Ha úgy érzi, hogy csalás áldozatává vált, illetéktelenekhez kerültek jelszavai, azonosítói, azonnal hívja telefonon a számlavezető bankját!

Police.hu

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!