Ukrán külügyminiszter: Patriot légvédelmi rendszerekre van szüksége Ukrajnának – Körös Hírcentrum

ukran-kulugyminiszter:-patriot-legvedelmi-rendszerekre-van-szuksege-ukrajnanak-–-koros-hircentrum

Ukrajnának Patriot légvédelmi rendszerekre van szüksége Oroszország szisztematikus támadásainak elhárítására – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben, a tagországok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozása keretében tartott NATO-Ukrajna Tanács ülését megelőzően.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közös köszöntőjében Kuleba hangsúlyozta: légvédelmi rendszerekere azért van szükség, hogy Kijev hatékonyan tudjon ellenállni Oroszország azon törekvésének, hogy Ukrajnát letörölje a térképről. “Az ukrán gazdaságnak, az ukrán emberek életének és a városoknak a biztonsága a légvédelmi rendszerek rendelkezésre állásától függ” – fogalmazott.

hirdetés

Ukrajna azért kér Patriot rendszereket, mert ez az egyetlen légvédelmi rendszer, amely képes semlegesíteni az orosz ballisztikus rakétákat – emelte ki. Leszállításuk és rendszerbe állításuk csak a szövetségeseken múlik – tette hozzá az ukrán külügyminiszter.

Stoltenberg beszédében hangsúlyozta: Ukrajna támogatása nem jótékonyság, Ukrajna támogatása befektetés a közös biztonságba. Az orosz agresszió elleni fellépés Ukrajnában egyaránt fontos az ország és az egész világ számára – jelentette ki. Elmondta, Ukrajna katonai támogatásának 99 százaléka a NATO-szövetségesektől származik, de – mint kiemelte – még határozottabb fellépésre van szükség. A NATO-Ukrajna Tanács ülésén a tagországok külügyminiszterei az ukrán külügyminiszterrel közösen áttekintik annak lehetőségét, hogy a szövetség miként tudna “kiszámítható” és “hosszú távú” segítséget nyújtani Kijevnek – tette hozzá a NATO-főtitkár.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a tanácskozást megelőzően újságíróknak nyilatkozva kijelentette: többet és gyorsabban kell adni, növelni kell a támogatást Ukrajna számára. “Sokat tettünk, de mindez még biztosan nem elég” – fogalmazott.

Oroszország polgári célpontokat semmisít meg, és megpróbálja szétverni az ukrán villamosenergia-rendszert. Embereket öl, és tönkreteszi az infrastruktúrát – hívta fel a figyelmet. Ez megerősíti, hogy “továbbra is támogatnunk kell Ukrajnát, különösen azért, hogy megvédjük a civileket, és biztosítsuk az ukránok számára mindazt, ami hozzájárul az agresszióval szembeni ellenállóképességük növeléséhez” – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A főképviselő közölte, Oroszország vétója az ENSZ Biztonsági Tanácsában az észak-koreai ballisztikus rakéták ellenőrzésével kapcsolatban megmutatja, milyen közel áll egymáshoz a két ország, és hogyan működnek együtt annak érdekében, hogy fegyvereket biztosítsanak Ukrajna megtámadásához.

MTI

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!