A jövő héten is van esély egy hideghullámra, éjszakai fagyokra – Körös Hírcentrum

a-jovo-heten-is-van-esely-egy-hideghullamra,-ejszakai-fagyokra-–-koros-hircentrum

szélmalom, időjárás, tavasz Kiemelt kép illusztráció! Fotó: Pixabay.com

A múlt heti hideghullámot komolyabb fagy nélkül átvészelte a fejlődésben 3-4 héttel a szokásos időpont előtt járó vegetáció, de a hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek nem járnak messze Magyarországtól, a jövő héten is van esély hideghullámra, éjszakai fagyokra – írta a HungaroMet Zrt. agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: az elmúlt egy hétben több időjárási front is érintette a térséget. Van, ahol minden napra jutott csapadék, a legtöbb, 20-30 milliméter a nyugati országrészben hullott hétfőn és kedden, míg a Dunántúl délkeleti felén és az Alföldön nagy területen 5 milliméter alatt maradt a csapadék heti mennyisége. Északon és az Alföld északi részén többfelé még mindig áll a víz a földeken, ezek kiterjedése csak lassan csökken. A felszínközeli réteg az Alföld déli felén és a Dunántúl délkeleti részén eléggé kiszáradt az utóbbi hetekben.

hirdetés

A hőmérséklet a múlt héten csütörtökre jelentősen visszaesett, az Északi-középhegységben hó is hullott. Csütörtökön és pénteken a napi maximumok kevéssel 10 Celsius-fok alatt alakultak, de mivel éjjel többnyire felhős maradt az ég, nem hűlt le nagyon erősen a levegő, viszonylag kis területen alakult ki rövid időre és csak gyenge fagy. Szombattól újra enyhébb léghullámok érkeztek, elmúlt a fagyveszély, a maximumok pedig 10 Celsius-fok fölé emelkedtek.

Az őszi vetések az enyhe télen megsínylették a tartós vízborítást, a belvízfoltokban már sokfelé kipusztultak. Azokon a területeken, ahol nem volt tartós belvíz, a növények már látványos fejlődésnek indultak, fejlődésük hetekkel megelőzi a szokásost, a kalászosokra már a bokros állapot a jellemző, az őszi káposztarepce pedig kezd szárba indulni. Felhívták a figyelmet arra, hogy a növényvédelemre az idén különösen nagy gondot kell fordítani, mert a télen a kórokozókat és a kártevőket csak kis mértékben tizedelte meg a fagy.
Egyre több gyümölcsfa fakad, virágzik, több héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, és már egy mínusz 2, mínusz 3 Celsius-foknál erősebb fagy is nagyon komoly károkat tudna okozni – írták. Hozzátették: az elmúlt napokban többször esett, ez igen kedvező a gombás megbetegedéseknek, és a folytatásban is több napon várható csapadék, így nagy figyelmet kell fordítani a növényvédelemre.

Az előrejelzés szerint marad a nagyon változékony időjárás, előbb enyhül az idő, majd hétfőre akár komolyabb lehűlés is érkezhet, főleg keddtől éjszakai fagyokkal. Több napon is várható eső, zápor.

MTI

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!