A G7 csoport felszólította Iránt, hogy ne adjon ballisztikus rakétákat Oroszországnak – Körös Hírcentrum

a-g7-csoport-felszolitotta-irant,-hogy-ne-adjon-ballisztikus-raketakat-oroszorszagnak-–-koros-hircentrum

A G7 csoport pénteken felszólította Iránt, hogy ne adjon át ballisztikus rakétákat Oroszországnak arra a célra, hogy azokat Ukrajna ellen felhasználja, és figyelmeztetett, hogy tagjai retorziós lépéseket fognak tenni Teherán ellen, ha mégis ezt tenné – közölték a csoporthoz tartozó országok vezetői pénteken kiadott közleményükben.

„Ha Irán folytatja a ballisztikus rakéták vagy az azzal kapcsolatos technológia átadását Oroszországnak, készen állunk gyors és összehangolt módon reagálni, beleértve új és jelentős intézkedéseket is Irán ellen” – olvasható a legfejlettebb iparú országokat magában foglaló csoport közleményében.

hirdetés

A soros elnök Olaszország, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Japán, Kanada, valamint az Európai Unió vezetőinek nevében kiadott közlemény szerint a csoport „nagyon aggódik” azon jelentéseket látva, amelyek szerint Irán az említett eszközök és technológiák átadását tervezi. Ez tovább gyengítené a szóban forgó régió stabilitását – tették hozzá, megemlítve azt is, hogy Irán drónokat már átadott Oroszországnak, és ezeket Moszkva civilek ellen vetette be.

Irán kezdetben tagadta, hogy drónokkal látta el Oroszországot, később azonban elismerte, hogy „kis mennyiségben” átadott pilóta nélküli repülő eszközöket Moszkvának még az ukrajnai háború kitörése előtt.

MTI

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!