Emmanuel Macron: ha Oroszország győz, Európa hitelessége nullára csökken – Körös Hírcentrum

emmanuel-macron:-ha-oroszorszag-gyoz,-europa-hitelessege-nullara-csokken-–-koros-hircentrum

Emmanuel Macron francia államfő szerint ha Oroszország megnyeri a háborút Ukrajna ellen, akkor Európa hitelessége nullára csökken.

Az ukrajnai háború “egzisztenciális (kérdés) Európa és Franciaország számára” – mondta csütörtök este a köztársasági elnök a France2 francia köztelevíziónak és a TF1 francia kereskedelmi televíziónak adott élő interjúban, kiemelve, hogy ugyanakkor Franciaország “soha nem fog támadni, soha nem fogja átvenni a kezdeményezést”, mert “Franciaország a béke ereje”.

hirdetés

“Ma, ha békét akarunk Ukrajnában, nem szabad gyengének lennünk, ezért tisztán kell látnunk a helyzetet, és határozottan, akarattal és bátran ki kell mondanunk, hogy készek vagyunk minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználni a célunk elérése érdekében, vagyis azért, hogy Oroszország ne győzzön” – fogalmazott a francia elnök. “Gondolja, hogy a lengyelek, a litvánok, az észtek, a románok és a bolgárok egy másodpercig is békében maradhatnának” orosz győzelem esetén Ukrajnában? – tette hozzá Emmanuel Macron, és kijelentette: “ha Oroszország megnyeri ezt a háborút, Európa hitelessége nullára csökken”, s “nem lennénk többé biztonságban Európában”.

“Ha a helyzet romlik (Ukrajnában), készen kell állnunk, és készen fogunk állni arra, hogy meghozzuk a szükséges döntéseket annak érdekében, hogy Oroszország ne nyerje meg a háborút” – hangsúlyozta Emmanuel Macron. Úgy vélte, hogy a franciák biztonságának az a feltétele, hogy Ukrajnában Oroszország vereséget szenvedjen. “Akik korlátokat szabnak Ukrajna támogatásában, a vereséget választják” – mondta.

Három hónappal a június 9-i európai parlamenti választások előtt az Ukrajnának nyújtott támogatás a kampány egyik fő témájává vált Franciaországban, különösen Emmanuel Macron február végi kijelentése óta, amelyben nem zárta ki, hogy csapatokat küld Ukrajnába, és jelezte, hogy “nem kíván korlátokat szabni” a Kijevnek nyújtott támogatásnak.

A francia nemzetgyűlés kedd esti, a szenátus pedig szerda esti szavazásán nagy többséggel támogatásáról biztosította a francia elnök és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij által február 16-án Párizsban aláírt kétoldalú biztonsági megállapodást, amelynek célja hosszú távon szavatolni a polgári és katonai támogatást Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban. A Marine Le Pen vezette jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés és a radikális baloldali Engedetlen Franciaország képviselői ugyanakkor tartózkodtak a szavazáson. Emmanuel Macron csütörtök este úgy vélte, hogy “a tartózkodás vagy az Ukrajna támogatása elleni szavazás nem a békét, hanem a vereséget jelenti”.

MTI

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!