Nagy-Britannia tízezer drónt ad Ukrajnának – Körös Hírcentrum

nagy-britannia-tizezer-dront-ad-ukrajnanak-–-koros-hircentrum

Nagy-Britannia több mint tízezer drónt szállít az idén az ukrán fegyveres erőknek – közölte csütörtökön a londoni védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint a megállapodás Grant Shapps brit védelmi miniszter csütörtöki kijevi látogatásán született. Shapps találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akivel közölte, hogy a brit kormány 325 millió font (150 milliárd forint) értékű beruházási csomagot állított össze élenjáró technológiával készülő drónok gyártására és ukrajnai szállítására. A drónokat brit hadiipari vállalatok gyártják.

hirdetés

Rishi Sunak brit miniszterelnök januárban már bejelentett egy 200 millió fontos (92 milliárd forintos) drónszállítási programot Ukrajna számára, és a csütörtökön ismertetett újabb megállapodás ennek a programnak az értékét egészíti ki 325 millió fontra – áll a londoni védelmi tárca beszámolójában.

A minisztérium tájékoztatása szerint a több mint tízezer drón nagy része videótávirányítással üzemeltetett (first-person view, FPV) eszköz, illetve egyszer használatos támadó drón, de szerepelnek a csomagban felderítési és haditengerészeti feladatokra alkalmazható drónok is.

A nagy manőverező képességű FPV-drónokat, amelyek valós idejű, precíziós irányítást tesznek lehetővé, eddig is sikerrel használták az ukrán fegyveres erők az orosz légvédelem kikerülésével végrehajtott csapásmérésekre – áll a brit védelmi minisztérium csütörtöki ismertetésében. A brit kormány néhány napon belül másodszor jelentett be nagy értékű fegyverszállítási programot Ukrajna számára.

A londoni védelmi tárca február végén, az orosz invázió kezdetének második évfordulóján közölte, hogy Nagy-Britannia a következő egy évben 245 millió fontot (113 milliárd forintot) fordít olyan tüzérségi lövedékek beszerzésére, amilyenekre “sürgősen szükség van” az ukrajnai készletek feltöltése érdekében. A brit kormány a háború kezdete óta pedig csaknem 12 milliárd font (több mint 5500 milliárd forint) gazdasági, humanitárius és katonai segélyt nyújtott Ukrajnának.

MTI

hirdetés

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!