Maga alatt vágta a fát a trükközni próbáló fakitermelő cég ügyvezetője – Körös Hírcentrum

maga-alatt-vagta-a-fat-a-trukkozni-probalo-fakitermelo-ceg-ugyvezetoje-–-koros-hircentrum

fa, erdő, fakivágás, fűtés Illusztráció: Pixabay.com

A számlanyitásra kötelezett adózók között 2013 óta szerződésenként és havonta legfeljebb 1,5 millió forintot lehet készpénzben kifizetni. A szabály ismert, de vannak, akik megszegik. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatbázisaiban ezek a pénzmozgások is nyomon követhetők, trükközni továbbra sem érdemes.

A NAV Békés Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai egy fakitermelő cég dokumentumait kérték be ellenőrzésre. Az adatok a készpénzfizetésre vonatkozó korlátozás megsértésére utaltak, és ezt a gyanút erősítették az ügyvezető és egy újonnan alakult alvállalkozó nyilatkozatai is. A revizorok szembesítették a fakitermelő céget a vizsgálat eredményeivel, ennek hatására az események új fordulatot vettek.

A mulasztási bírság elkerülése érdekében az ügyvezető trükkhöz folyamodott: egy olyan szerződést mutatott be, amelynek létezéséről korábban sem ő, sem az alvállalkozója nem tett említést, így próbálta csökkenteni az egy szerződés kapcsán egy hónapon belül kifizetett összeg nagyságát.

Arra valószínűleg nem számított, hogy a revizorok megkeresik azt a Tüzép-telepet is, amelynek továbbszámlázta az alvállalkozó által neki kiszámlázott faaprítást. A megrendelőként eljáró Tüzép vezetőjének nyilatkozata alapján az utólag megküldött szerződésen szereplő szolgáltatás nem teljesült. Az is kiderült, hogy a vizsgált adózó az egyik szolgáltatást még azelőtt teljesítette a Tüzépnek, hogy az alvállalkozó társaság megalakult volna, azaz az alvállalkozótól befogadott számla fiktív. Ezt a revízió jelezte is a vizsgálat alá vont társaságnak, amely végül jobbnak látta önrevízió keretében módosítani az áfabevallását, és önként lecsökkenteni a levont áfát.

Bár a készpénzfizetési korlát megsértéséhez kapcsolódó bírságot a fakitermelő cég elkerülte, utólag mégis rosszabbul járt. Az elsődlegesen becsatolt iratok, és az ügyletekről tett első nyilatkozata alapján ugyanis csak pár százezer forintos mulasztási bírság terhelte volna. Így, az önrevízió kapcsán végül 1,685,000 forint pótlólagos áfabefizetési kötelezettsége keletkezett, melynek eleget is tett.

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!