Vízimadár sokadalom az állatpark taván – Körös Hírcentrum

vizimadar-sokadalom-az-allatpark-tavan-–-koros-hircentrum

állatpark Fotó: Körömi Krisztina / KMNPI

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatpark bemutatóhelyének különösen szemet gyönyörködtető része az állatpark félhektáros tavacskája, ahol a látogatók talán a legtöbb időt töltik nézelődéssel.

Nem csoda, hogy sokat időznek itt a vendégek, hiszen a megannyi vízimadár látványa valóban érdemes az alaposabb szemrevételezésre. A két nagyobb öbölből álló tó részlet között hangulatos fahíd ível át, melynek korlátján könyökölve akár egy fél óra szemlélődés is hamar elillan. A tavon élő vízimadarak különösen barátságosak és testközelből figyelhetők meg.

A tó lakóinak legnagyobb testű képviselői a nyári ludak. E lúdféle hazánk egyetlen fészkelő lúdfaja, egész évben megtalálható nagyobb tavainknál, különféle vizes élőhelyeknél és azok vonzáskörzetében. A hazánkban is ismert házi ludat e fajból háziasították. A tavon élő nyári ludak, akárcsak a természetben, már kora tavasszal fészkelő párokat alkotnak és hamar költésbe fognak. Kotlásuk, fióka nevelésük, utódvédő viselkedésük az állatpark taván mindig látványos.

A szintén lúdfélék közé tartozó nagy lilikek nevükkel ellenétben sokkal kisebbek, mint a nyári ludak. Bár szürkés tollruhájuk hasonló, jellegzetes fehér homlokfoltjuk megmutatja, hogy egy másik fajról van szó. E madarak a szabadban leginkább ősztől tavaszig figyelhetők meg, amikor a tundra vidékéről európai telelőhelyeikre érkeznek. Tipikus „lilikelő” hangjuk könnyen felismerhető. Természetesen az állatpark taván récefélék is élnek. Legnagyobb tömegben tőkés récéket lehet megtekinteni. A különlegesebb récék közül nyílfarkú-, fütyülő-, és mandarin récékben is gyönyörködhetnek a látogatók.

A tavon megfigyelhető több, mint száz vízimadár jó része röpképes, mégsem hagyja el a tó biztonságát. Az állatpark tava mellett egy speciális, direkt vízi szárnyasok részére kifejlesztett úszótápot tartalmazó automata van elhelyezve, melyből maguk a vendégek is etethetik a tó élőlényeit. Nemcsak a récék és a ludak, hanem a tó halai és tavasztól már a mocsári teknősök is szívesen falatoznak ebből a csemegéből. Az eleség jellegzetessége, hogy a vízbe szórva, nem süllyed le, hanem úszik a víz felszínén és összetétele miatt nem tudják „túlenni” vele magukat a madarak – írja a Körös-Maros Nemzeti Park.

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!