Juhász Zoltán: Lassan 13 éves az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete – Körös Hírcentrum

juhasz-zoltan:-lassan-13-eves-az-ausztraliai-es-bekesi-polgarok-egyesulete-–-koros-hircentrum

Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete több mint egy évtizede azért jött létre, mert a szervezet elnöke, Juhász Zoltán nagyon megszerette az országot. Azóta viszont a szimpátiánál jóval többről van szó, hiszen a tagok közös programokat szerveznek és rendszeresen jótékonykodnak.

Lassan 13 éve alakult meg az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete. Juhász Zoltán, a szervezet elnöke már gyermekkora óta rajong a kontinensért. A nagyszüleitől hallott róla először annak idején, majd pedig minden információt begyűjtött róla, amit csak megtalált. Idővel pedig tagja lett egy baráti társaságnak Budapesten, amelynek tagjai rendszeresen az országgal foglalkoztak. Megismerkedett az akkori ausztrál nagykövettel is a fővárosban. Voltaképpen az ő indíttatására jött létre az egyesület Békésen. Majd kiderült, hogy dr. Kis-Rigó László családjának egy része ugyancsak Ausztráliában él, így felkérték őt, hogy vállalja el a tiszteletbeli elnöki címet.

Juhász Zoltán maga már kétszer volt Ausztráliában. Úgy látja, hogy ott a legfőbb cél a kultúra, a gasztronómia megőrzése, annak megosztása itthonról a kinti magyarokkal. 2013-ban a nagykövetség bezárt Magyarországon, azonban Bécsben ezt követően is szeretettel várták őket. Folyamatosan igyekeztek felvenni a kapcsolatot Ausztráliában élő magyar családokkal, illetve hogyha valaki Magyarországról szeretett volna kiutazni, akkor segítettek abban, hogy mit érdemes megnéznie, kiket keressen, kikkel tud kint találkozni. Bécsbe rendszeresen kiutaznak egy küldöttséggel, például az Anzac Day-t közösen ünneplik kint. Budapesten 2023-ban nyílt egy ausztrál konzulátus, Gall Cecília vezetésével. A tiszteletbeli konzul leutazott az egyesület legutóbbi közgyűlésére, majd Békésen is örömmel körülnézett.

De Békésen szintén rendszeresen vannak közös, egyesületi összejövetelek, például az Ausztrál Nap Dánfokon. Ezt a korábbi években rendszeresen akkor szervezték, amikor például kint élő magyarok haza tudtak látogatni Ausztráliából. Meglepték őket különböző magyar fogásokkal, beszélgethettek, táncolhattak. De ugyancsak az elmúlt években kialakítottak egy közös klubhelyiséget is, ahol a tagok eszmét cserélhetnek, főzhetnek, együtt tölthetik az időt. Emellett pedig már közös kirándulásokat is szerveztek az elmúlt években, amit 2024-ben ugyancsak terveznek.

Már több éve az egyik strandon volt egy sajnálatos baleset, amely egy 13 éves gyermek életébe került. Ekkor körült előtérbe a jótékonyság az egyesületnél. Juhász Zoltán cukrászként dolgozik, így egy süteményvásárt szerveztek Békésen. Egy defibrillátor árát össze tudták gyűjteni és az eszközt kivitték Dánfokra. Azóta több alkalommal rendeztek már különböző jótékonysági akciókat, minden alkalommal valahogyan, valamilyen módon a gyermekeket támogatva. Segítették a Békés Vármegyei Központi Kórház gyermekosztályát, illetve a koraszülött mentőautó megvásárlását is. Ugyancsak ehhez kapcsolódva néhány évvel ezelőtt egy új hagyományt indított az egyesület: jótékonysági bált szervez Szegeden, idén márciusban már a negyedik alkalommal.

A Juhász Zoltánnal készült teljes interjút itt hallhatják:

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!