Urbán Csilla különlegessége nyerte el az év Munkácsy tortája címet – Körös Hírcentrum

urban-csilla-kulonlegessege-nyerte-el-az-ev-munkacsy-tortaja-cimet-–-koros-hircentrum

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Munkácsy Mihály Múzeum a világhírű festőművész, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója tiszteletére ismét meghirdette a Munkácsy torta pályázatot. A pályázóknak egy olyan cukrászati terméket kellett megalkotnia, amely a békéscsabaiak és a Munkácsy Negyedbe látogató vendégek kedvelt süteménye lehet a jövőben. A nyertes tortát a zsűri kedden szavazta meg a Munkácsy Mihály Múzeumban.

Dr. Bácsmegi Gábor, múzeumigazgató, örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mindegyik torta megfelelt a kritériumoknak és idén a szokásos három helyett, négy békés vármegyei cukrász vett részt a felhíváson.

Fotó: Körös Hírcentrum

Kis Roland (Kis kézműves Kft. Kézműves Cukrászda) a „Sven” fantázianevű tortájának tésztáját marcipános felvertből készítette, meggydarabokkal, a rétegek között francia sárgakrémmel kikevert csoki mousse krém, majd egy zseléréteg és végül egy mascarponés fehér mousse krém található. A torta tetejét Munkácsy aláírása díszítette.

Urbán Csilla Munkácsy torta nyertes
Fotó: Körös Hírcentrum

Egy kis kutatómunka után Urbán Csilla (VaBene fagylaltműhely Kft.) rájött, hogy Munkácsy Mihály kedvenc gyümölcse az alma volt, erre az ízre alapozta a süteményt. A mandulapiskóták közé karamellizált dióropogóst készített fehércsokival kiegészítve, ez egy különleges textúrát adott a tortának. Emellett a vanília és dió mousse között karamellizált almabetét is található, a kompótot timur borssal és kardamommal ízesített. A süteményt glazúrral vonta be, a máz sötétszürke színét a „bitüm” inspirálta, ami Munkácsy által kedvelt festészeti technika volt. Innen kapta a torta a nevét is. Végezetül sós karamellás macaronokat is tett a torta tetejére, amikre a festő leghíresebb festményeit nyomtatta ehető ételfestékkel.

Balogh Lászlóné , Munkácsy torta
Fotó: Körös Hírcentrum

Egy ismerős arc is visszatért a versenyre, Balogh Lászlóné (Jetty Choco Cukrászda), aki már többször indult a Munkácsy torta pályázaton. Idén a „Sven Álma” nevet viselő süteményt készítette el. Törekedett arra, hogy a torta gluténmentes legyen, így a piskótát zabpehely-és mandula lisztből készítette, különleges ízvilágát az enyhén sós karamellás, birsalmás, almás és mascarponés tejszínes krémek adta. A tortát egy csokoládéból elkészült festőállvány díszítette, amin egy képkeretben Munkácsy Mihály önarcképe látható.

Balogh Tamás Munkácsy torta
Fotó: Körös Hírcentrum

A Munkácsy Negyedben dolgozó cukrász Balogh Tamás (Munkácsy Cukrászda) is benevezett a versenyre. A „Lieb szeletet” Munkácsy Mihály kalandos évei inspirálta; a festő bejárta Európát és megkóstolhatta a különböző kávékülönlegességeket. Ez alapján Tamás egy mogyorós kávés ízvilágot alkotott meg, szecsuáni borssal megfűszerezett málnapürével kiegészítve. Süteménye glutén-és laktózmentes volt, a tetejét egy festőpaletta és Munkácsy „A kis cukortolvaj” című festménye ékesítette.

A zsűri tagjai között szerepelt Lipcsei László mestercukrász, szakoktató, aki elmondta elsősorban a süteménynek finomnak kell lennie, viszont fontos többek között a megjelenés, a harmonikus ízvilág és a modern cukrászati technikák alkalmazása.

A kilenctagú zsűri a sütemények megkóstolása után elvonult, hogy kiválasszák a nyertest, aki végül Urbán Csilla lett „Bitüm” nevű tortájával, így a következő egy évben a Munkácsy Cukrászda fogja ezt a süteményt árusítani az édesszájú vendégeinek.

Munkácsy torta
Fotó: Körös Hírcentrum
Munkácsy torta
Fotó: Körös Hírcentrum
Munkácsy torta
Fotó: Körös Hírcentrum
Munkácsy torta
Fotó: Körös Hírcentrum
Munkácsy torta
Fotó: Körös Hírcentrum
Munkácsy torta
Fotó: Körös Hírcentrum
Munkácsy torta
Fotó: Körös Hírcentrum
Munkácsy torta
Fotó: Körös Hírcentrum

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!