Három éven át becsapta ügyfeleit egy szarvasi ingatlanközvetítő, börtönbe kerülhet – Körös Hírcentrum

harom-even-at-becsapta-ugyfeleit-egy-szarvasi-ingatlankozvetito,-bortonbe-kerulhet-–-koros-hircentrum

battonyai, állatkínzás Füzesgyarmat ,orosházi, Gyulán, Pénztárcát, rendőrök, Garázdaság, elütötték, lopott mobiltelefont, Online vásárlás, Szeghalmon, őrizetbe, Súlyosan megsérült, külföldi, medgyesegyházi, tűzifát, kábítószert, csorvási, Újkígyóson, Kevermesen, Kétegyházán, kétegyházi, rá akart ijeszteni, Dombiratoson, Békésen, kerékpáros, félmeztelenül, Motoralkatrészeket, Eleken, lopási, Medgyesegyházán, szomszédja, Kondoroson, prostitúcióra, lőkösházi, Levélben, Mezőberényben, Kétegyházán, Füzesgyarmaton, Orosházán, Bélmegyer, Testi sértés, békési, Nagybánhegyesen, Csorváson, személygépkocsinak, gyulai, Körözés, Újkígyóson, parkoló, bejárati, Lőkösháza, gyomaendrődön, segédmotoros, közokirat, Gyulán, fiú, rendszámtáblák, Csanádapácán, Mezőhegyesen, kábítószer, vésztőn, battonya, Bucsán, hamis, balesetnél, Dombegyházán, sérültek, szabálysértés, Körösnagyharsányban, Sarkadon, lopás, Szeghalmon, vágott, Geszten, Szeméremsértés, békési, Békéscsaba, mezőgyánban, Szarvason, gyulán, dobozon, alvó, pszichoaktív, húsdarálót, őrizetbe, Dobozon, eltűnt, kerékpárlopás, lopás, sikkasztás, őrizetbe, ittasan, kábelt, Szájmaszkokkal, közlekedési, Édesanyja, Körösladányban, gerendási, dobozon, szarvasi, internetes, eleken, Budapestet, rongálás, bankkártyával, Eleken, Dévaványán, Őrizetbe, közlekedési, kerékpárt, Kamuton, szalagkorlátnak, nyomravezetői, gádoroson, füzesgyarmaton, körösladányban, lopással, kábítószer, eleken, Garázdaság, Törökszentmiklóson, dobozon, garázsokat, tótkomlóson, 15 éves, Köröstarcsán, szabálysértési, sarkadi, békésen, börtönben, Szabadkígyóson, baleset, tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán, békéscsabán, battonyai, állatkínzás Gerendáson, jogosítvány nélkül vezetett Illusztráció: Pixabay.com

A Szarvasi Járási Ügyészség összesen 21 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, 2 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette, valamint 7 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy 40 éves büntetlen előéletű, letartóztatásban lévő szarvasi nő ellen, aki ingatlanközvetítőként eljárva 2020 májusától 2023 januárjáig terjedő időszakban több ügyfelét is becsapta és megkárosította.

A nő a vádbeli időszakban ingatlanforgalmi ügyintézőként tevékenykedett egy ingatlanközvetítéssel, albérlet közvetítéssel, értékbecsléssel foglalkozó cég szarvasi irodájában, emellett két saját cége is volt, amelyek tevékenységi körébe szintén beletartozott az ingatlanközvetítés, illetve az ingatlankezelés, -bérbeadás. A terhelt ezen cégek képviseletében eljárva több ingatlant úgy kísérelt meg eladni és úgy vette át a vételárat vagy annak egy részét a vevőktől, hogy az ingatlanok valójában nem voltak eladók és a tulajdonosok nem adtak megbízást a részére a vevők felkutatására és az ingatlanok értékesítésére. Más esetekben a terhelt megbízást kapott a tulajdonosoktól az ingatlanok értékesítésére, azonban a vevők árajánlatát nem közvetítette a tulajdonosok felé, hanem a vételárat a tulajdonosok tudta és beleegyezése nélkül átvette és a saját céljaira fordította.

hirdetés

A nő az ügyvezetése alatt álló egyik cég képviseletében eljárva 2021 májusában bérleti szerződést kötött egy békésszentandrási üdülőingatlan vonatkozásában, azaz kibérelte az üdülőt. Röviddel ezt követően, 2021 júniusában a terhelt eladásra kínálta fel az ingatlant egy szolnoki férfinak 23.000.000.-Ft vételárért. Az érdeklődő úgy döntött, hogy megvásárolja az ingatlant a cége nevére, és ebből a célból át is utalt 5.000.000.-Ft előleget a nő bankszámlájára. A terhelt az ingatlan megvásárlással kapcsolatban rendszeres haszonszerzésre törekedve tévedésbe ejtette a sértettet, mivel az ingatlant úgy kínálta eladásra, hogy az nem volt soha az ő vagy az ügyvezetése alatt álló cég tulajdonában, az ingatlan tényleges tulajdonosa pedig az ingatlant nem kívánta értékesíteni, az értékesítésre vonatkozóan részére felhatalmazást nem adott, és ezzel a sértett részére 5.000.000.-Ft összegű kárt okozott.

A terhelt nő 2022 novemberében ugyanazt a békésszentandrási üdülőingatlant ismét eladásra kínálta fel 65.000.000.-Ft vételárért egy kaposszerdahelyi párnak. Az érdeklődők 55.000.000.-Ft-os vételi ajánlatot tettek, amelyre a terhelt nő visszajelezte nekik, hogy azt az eladó elfogadta, valójában az ingatlan tulajdonosa nem is tudott a vételi ajánlatról. A vevők több részletben összesen 28.000.000.-Ft-ot utaltak át, illetőleg adtak át készpénzben az ingatlan vételáraként a terheltnek, de a további vételár-hátralék kifizetésétől elzárkóztak, amíg az adásvételi szerződés el nem készül. Ezt követően a terhelt nő személyesen megjelent a sértettek lakóhelyén, és átadott a számukra egy fénymásolt adásvételi szerződést, amelyen szerepeltek az eladó személyes adatai és névaláírásai, illetőleg egy békéscsabai ügyvéd bélyegzőlenyomata és aláírása. A szerződés másolatának átadását követően a sértettek abban a hamis tudatban voltak, hogy az adásvétel szabályos keretek között van folyamatban, így a vételárból fennmaradó 27.000.000.-Ft-ot átutalták a terhelt által megadott bankszámlára. A későbbiek során az ingatlan nem került a sértettek tulajdonába.

A terhelt valótlanul állította azt, hogy az ingatlanok értékesítésében való közreműködéssel bízta meg a tulajdonos, és azt is, hogy a keletkezett szerződést a tulajdonos írta alá eladóként, azt a békéscsabai ügyvéd szerkesztette. A terhelt cselekményével 55.000.000.-Ft kárt okozott a sértetteknek, melyből többszöri kérésre, felszólításra a későbbiekben, három részletben 14.000.000.-Ft-ot megtérített. A terhelt hasonló módszerrel további 6 sértettet károsított meg 1.500.000.-Ft-tól 40.000.000.-Ft-ig terjedő kárt okozva a részükre.

A nő tevékenységi körében békésszentandrási vízparti ingatlanok üdülővendégek részére történő kiadásával is foglalkozott, számos sértettet ezen tevékenységi körében károsított meg. A vendégek ugyanis a nő által feladott hirdetésekre jelentkezve a foglalással egyidőben átutalták számára az üdülők igénybevételéért fizetendő szállásdíj összegét, a terhelt azonban a foglalásról és a szállásdíj kifizetéséről az ingatlanok tulajdonosait nem tájékoztatta, hanem az átvett – 75.000.-Ft-tól 325.000.-Ft-ig terjedő – pénzösszegeket a saját céljaira fordította. Így – mivel a tulajdonosok nem tudtak a foglalásokról és a szállásdíjat sem kapták meg – a sértettek nem tudták igénybe venni a nyaralókat, káruk jelenleg is megtérítetlenül fennáll.

A járási ügyészség a terhelt beismerés esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a terhelt letartóztatását az ügydöntő határozatának kihirdetésig tartsa fent. A járási ügyészség érdemi indítványa arra irányult, hogy a bíróság a nőt beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje és tiltsa el a közügyek gyakorlásától, illetőleg kötelezze őt a sértettek részére okozott kár megtérítésére is – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!