Jubileumi programsorozattal készül a békéscsabai városvezetés Munkácsy születésének 180. évfordulójára – Körös Hírcentrum

jubileumi-programsorozattal-keszul-a-bekescsabai-varosvezetes-munkacsy-szuletesenek-180.-evfordulojara-–-koros-hircentrum

A híres festőművész Munkácsy Mihály örökségét több módon is ápolja Békéscsaba. Az alkotó nevét a város múzeuma és egy művészeti negyed is viseli, emellett festményei és relikviái számottevő részét Békéscsabán őrzik. Nem is volt kérdéses, hogy a városvezetés Munkácsy születésének 180. évfordulóját is megünnepli, méghozzá egy egész éven át tartó jubileumi programsorozattal. Természetesen az ünneplésből a Munkácsy Mihály Múzeum sem maradhat ki, a programok részleteit sajtótájékoztató keretében ismertették.

hirdetés

A “Munkácsy 180” úgynevezett nulladik napja, már szerda este megtörtént, a Múzeum ekkor mutatta be a “Munkácsy Capriccio” című kötet második kiadását. Gyarmati Gabriella, művészettörténész, egyben a kötet írója az eseményen elmondta: a nagy érdeklődés miatt, a könyv már sokak számára ismerős lehet.

hirdetés

Az első kiadást a múzeum egykori igazgatója Ando György ötlete mentén szerkesztették, aki azt javasolta: minden oldalon legyen feltüntetve egy idővonal a legfontosabb művészeti irányzatokkal és történelmi  eseményekkel, így szemléltetve azokat a külső tényezőket, amelyek hatással voltak Munkácsy művészetére. Ezt továbbgondolva, az idővonalas megoldást végül az állandó kiállításokra is kiterjesztették. Az író hozzátette, a Munkácsy Capriccio most keményborítóval és némi kiegészítéssel kerül az olvasók kezébe.

Fotó: Körös Hírcentrum

A „Munkácsy 180” további programjait a könyvbemutató másnapján egy sajtótájékoztatón ismertette Dr. Bácsmegi Gábor, múzeumigazgató

Először a “Munkácsy torta” pályázat nyilvános zsűrizésére kerül sor, február 13-án 11 órakor a Munkácsy Mihály Múzeumban, ahol egy 8 fős szakmai zsűri és 1 fő közönségzsűri bírálják el a beküldött pályamunkákat. A tortakóstolóval egybekötött eredményhirdetés egy különleges napon február 20-án, Munkácsy Mihály születésnapján, történik.

Ezen a napon más programok is várják az érdeklődőket; a múzeum kertjében felállított Munkácsy-szobor megkoszorúzása után egy új időszaki kiállítás nyitja meg kapuit. A tárlat a művész hazafias festészetét állítja középpontba.

Mindezek mellett olyan projektek is folyamatban vannak, mint a Munkácsy Mihály állandó kiállítás digitalizálása, hogy az érdeklődők virtuálisan, otthonuk kényelméből bejárhassák a tárlatot és egy mesekönyv elkészítése is, ami a gyerkőcöket ismerteti meg játékos módon Munkácsy életével és munkásságával. Továbbá a múzeum új évkönyve is meg fog jelenni, amit teljes mértékben a Munkácsy relikviák bemutatásának szentelnek.

Munkácsy örökség 180, Munkácsy könyv, Bácsmegi Gábor
Dr. Bácsmegi Gábor / Fotó: Körös Hírcentrum

„Munkácsy Mihálynak a viszonya Békéscsabához meglehetősen pozitív, itt nemcsak arra gondolok, hogy jó szívvel emlékezett vissza, szívesen járt vissza Békéscsabára, hanem arra is, hogy rengeteg ihletet merített a békéscsabai életből, például az Ásító inas vagy a Búsuló betyár című alkotásaihoz. Ezek mind abból inspirálódtak, amilyen hatások őt itt érték, ez végképp megadja azt az alapot, ami alapján nekünk méltóképpen meg kell emlékeznünk. A csabaiak pedig remélem büszkék arra, hogy innen Békéscsabáról milyen messzire el lehet jutni és Munkácsy Mihálynak is sikerült” – tette hozzá büszkén Dr. Bácsmegi Gábor.

A “Munkácsy 180” programjairól részletesebben a www.munkacsynegyed.hu weboldalon olvashatnak.

Munkácsy örökség 180, Munkácsy könyv
Fotó: Körös Hírcentrum
Munkácsy örökség 180, Munkácsy könyv
Fotó: Körös Hírcentrum
Munkácsy örökség 180, Munkácsy könyv
Fotó: Körös Hírcentrum
Munkácsy örökség 180, Munkácsy könyv, Gyarmati Gabriella
Fotó: Körös Hírcentrum
Munkácsy örökség 180, Munkácsy könyv
Fotó: Körös Hírcentrum
Munkácsy örökség 180, Munkácsy könyv, Gyarmati Gabriella
Fotó: Körös Hírcentrum

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!