Rákellenes világnap – Az idei kampány a túlélőkre fókuszál – Körös Hírcentrum

rakellenes-vilagnap-–-az-idei-kampany-a-tulelokre-fokuszal-–-koros-hircentrum

A rákellenes világnap alkalmából a Magyar Rákellenes Liga az egészséges életmódra és a rendszeres szűrővizsgálatokon való megjelenésre hívta fel a figyelmet. Ez rákos megbetegedés esetén a “már gyógyult betegnél” is komolyan javítja a hosszú távú kilátásokat.

hirdetés

A szervezet a február 4-ei világnaphoz kapcsolódóan közleményében azt írta: az egyre hatékonyabb diagnosztikai eszközöknek és folyamatosan fejlődő kezelési lehetőségeknek köszönhetően egyre több ember él túl azt követően, hogy rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nála.

hirdetés

A daganatos betegek mintegy kétharmada több mint öt évig él a diagnózis felállítását követően – emelték ki. Jelezve, a becslések szerint már több mint 12 millió ráktúlélő van Európában. Kiemelték: a korai stádiumban felfedezett ráktípusoknál jellemzően sokkal kisebb a kiújulás esélye. Tehát a szűrővizsgálatokon történő megjelenés nemcsak a közvetlen betegségkilátásokra van hatással. De hosszabb távon is kedvezően befolyásolja az érintett beteg túlélését, életminőségét.

Kitértek arra, a ráktúlélők heterogén csoportot alkotnak, mivel különböző rosszindulatú daganatos betegségekben szenvednek, így eltérő kezelési tervek és prognózisok jellemzik az egyes betegeket. Ugyanakkor nagyjából 15 százalékra teszik az általános kockázatát annak, hogy egy daganatos betegséget valamikor egy másik, az elsőtől független rák követ – írták.

A szakma szerint a kiújulásnak nagyobb az esélye a gyermekkori rákokban, Hodgkin-limfómában, glioblastomában, a húgyhólyag- és hasnyálmirigyrákban, valamint minden olyan daganatos megbetegedésben, amit dohányzás okozott. A Magyar Rákellenes Liga felhívta a figyelmet arra is, hogy a betegséget kísérő lelki tényezők is komoly kihívást jelentenek. A ráktúlélők legalább 40 százaléka ugyanis jelentős pszichológiai problémákat tapasztal, amelyek gyakran súlyosbítják a fizikai állapotot. Mindeközben ezeket az aggodalmakat gyakran aluldiagnosztizálják és alulkezelik. A ráktúlélők több mint 15 százaléka legalább tíz évvel a rákbetegség után is még pszichológiai gondokról számolt be.

A betegszervezetek ebben is hatékonyan segíthetnek az érintetteknek. A Magyar Rákellenes Liga 15 éve alapította a Túlélők klubját. Országszerte 80 olyan klub működik, ahol a betegséget túlélők speciális egészségértés-oktatáshoz juthatnak. Továbbá az egészséges életmódot, a lelki egészséget támogató programokon vehetnek részt sorstársi közösségben.

MTI

hirdetés

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!