Az orosz erők csapást mértek egy keleti és egy déli városra

az-orosz-erok-csapast-mertek-egy-keleti-es-egy-deli-varosra

Az orosz erők támadásokat intéztek péntekre virradóan a dél-ukrajnai Herszon és a Donyeck megyei Mirnohrad városok ellen, a csapások következtében hét helyi lakos sérült meg, köztük gyerekek – közölték a régiók kormányzói a Telegramon.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzójának közlése szerint az oroszok Sz-300-as légvédelmi rendszerből lőtték a megyeszékhelyet, és két rakétacsapást mértek a városra. Egy óvoda, egy toronyház és egy bevásárlóközpont épületében keletkeztek károk – tette hozzá. Egy 54 éves herszoni nő szenvedett sérüléseket saját otthonában.

hirdetés

Dmitro Filaskin, Donyeck megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy Mirnohradban hatan sebesültek meg az orosz rakétatámadás következtében. Az áldozatok között két gyermek is van – emelte ki. Hozzátette, hogy egy rakéta romba döntött egy hivatali épületet, megrongált hét ötemeletes házat, egy üzletet, egy vállalkozást, egy iskolát, 29 gépkocsit és családi házakat. Olekszandr Tarnavszkij, a délkelet-ukrajnai térségben (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok parancsnoka az ukrán Szabadság Rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy az orosz csapatok fokozták harci tevékenységüket a térségben, több támadó műveletet hajtanak végre.

“Az orosz megszállók növelték a támadó és rohamműveletek számát. A Tavria hadműveleti övezetben az ellenség egy nap alatt tíz légicsapást hajtott végre, ötven összecsapást kezdeményezett, és 624 tüzérségi lövedéket lőtt ki” – közölte. Hozzátette: az ukrán hadsereg tartja a vonalat, és bizonyos területeken aktív műveleteket hajt végre. Szavai szerint az orosz erők összesített vesztesége az előző nap folyamán ebben az irányban 480 katona és 23 hadi eszköz volt, nem számítva az ukrán erők által lelőtt drónokat. A térségben az ukrán csapatok két orosz lőszerraktárt és 161 drónt semmisítettek meg.

Az ukrán vezérkar a Facebookon közzétett reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz erők az elmúlt nap során nyolc irányban támadtak, legaktívabban a Donyeckhez közeli Marjinka és Avgyijivka városoknál. Egy nap alatt 82 katonai összecsapás volt a fronton, az orosz erők két rakéta- és 19 légicsapást indítottak, valamint 68 támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásai és lakott területek ellen.

A vezérkar összesítése alapján az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mostanra meghaladta a 380 ezret. Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett nyolc orosz harckocsit és 15 tüzérségi rendszert. A hadifoglyokkal való bánásmódért felelős ukrán koordinációs központ közölte, hogy pénteken újabb 77 elesett ukrán katona holttestét, illetve maradványait szállították vissza az ország ukrán ellenőrzésű részébe, ahol igazságügyi szakértők fogják az elhunytak személyazonosságát megállapítani. Külön köszönetet mondtak a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának a közbenjárásért.

MTI

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!