Ukrán hírszerzés: Oroszország nem bizonyította, hogy voltak-e ukrán hadifoglyok a lezuhant gépen

ukran-hirszerzes:-oroszorszag-nem-bizonyitotta,-hogy-voltak-e-ukran-hadifoglyok-a-lezuhant-gepen

Oroszország nem szolgáltatott bizonyítékot az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) arra vonatkozóan, hogy valóban voltak-e ukrán hadifoglyok azon az Il-76-os katonai szállító repülőgépen, amely szerdán zuhant le az oroszországi Belgorodnál, és elutasítja azt a követelést, hogy nemzetközi bizottságot állítsanak fel a történtek kivizsgálására – jelentette ki Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője egy pénteki tévéműsorban.

Juszov rámutatott arra, hogy a BT-ülésen a világszervezet főtitkár-helyettese leszögezte: az ENSZ nem tudja megállapítani ukrán hadifoglyok ottlétét a gép fedélzetén. Rosemary DiCarlo közölte, hogy az ENSZ nem tudja ellenőrizni sem az ukrán, sem az orosz féltől származó jelentéseket az Il-76-os rakományáról, és a repülőgép lezuhanásának körülményeit sem tudja megállapítani. “Az agresszor állam nem szolgáltatott egyértelmű bizonyítékokat, amelyek megerősítenék az eseményekről szóló verziójukat. Megismételhetjük és kijelenthetjük, hogy egy katonai repülőgépről beszélünk, amely nem egyszer vett részt orosz fegyverek és ellenséges katonák szállításában.

hirdetés

Oroszország pedig nem tájékoztatja Ukrajnát arról, hogy ez a gép ukrán hadifoglyokat szállít. Ami a gép lezuhanásának konkrét okait illeti, akkor természetesen logikus és indokolt egy nyílt nemzetközi bizottság létrehozásának az igénye, hogy a testület megtudja, pontosan mi okozta a gép lezuhanását, tanulmányozza a gép maradványait, a fekete dobozokat, és alaposan megvizsgálja a lezuhanás helyét. Jelenleg, amint halljuk, Oroszország elutasítja egy ilyen megbízás lehetőségét” – fejtette ki a szóvivő.

Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos az ukrán Szabadság Rádiónak nyilatkozva, kijelentette: Oroszországnak értesítenie kellett a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát (ICRC) arról, hogy hadifoglyokat Il-76-os repülőgépekkel szállít. Ukrajna kérelmet nyújtott be az ICRC-hez, hogy megtudja, megtette-e ezt Oroszország. “Jogilag hadifoglyok szállításakor, fogva tartási helyük megváltoztatásakor kötelesek ezt közölni a vöröskereszttel, ezért hivatalos választ kértem az ICRC-től, kaptak-e értesítést Oroszországtól arról, hogy ilyen vagy olyan módon ukrán hadifoglyokat fognak szállítani ezen a napon. Kilencvenkilenc százalékig meg vagyok győződve arról, hogy nem tájékoztattak senkit, mert soha nem teszik ezt meg, ahogy a genfi egyezmény más normáit is rendre megsértik” – fogalmazott az ombudsman.

Nehezményezte továbbá, hogy az ukrán fél még mindig nem kapta meg azon foglyok hivatalos listáját, akik állítólag a repülőgépen haltak meg. “A terrorista ország egyetlen hivatalos szerve sem adott ki semmilyen információt, és egyetlen nevet sem közölt” – szögezte le, hozzátéve, hogy a napvilágra került állítólagos névlistákat szerinte szándékosan terjesztették el az orosz propagandisták információs csatornáin keresztül. “Megállapítottuk, hogy az Oroszországi Föderáció által terjesztett összes anyag sok következetlenséget és pontatlanságot tartalmaz” – emelte ki az emberi jogi biztos.

MTI

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!