Orosz hatóság: Ukrajnából érte rakétatámadás az ukrán hadifoglyokat szállító repülőgépet

orosz-hatosag:-ukrajnabol-erte-raketatamadas-az-ukran-hadifoglyokat-szallito-repulogepet

A nyomozás első eredményei azt mutatják, hogy az oroszországi Belgorodi területen lezuhant Il-76-os repülőgépet Ukrajna területéről légvédelmi rakétatámadás érte – közölte az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtök este a Telegram-csatornáján.

Az SZK közölte, hogy az ügyben terrorcselekmény címén indított büntetőeljárást. “Nyomozati eljárások együttese zajlik, amelyek célja azon személyek azonosítása az ukrán fegyveres alakulatokban, akik részesek voltak ennek a terrorcselekménynek az elkövetésében” – áll a közleményben.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az Izvesztyija című orosz lap híroldalán csütörtök este megjelent nyilatkozatában közölte, hogy Oroszország idejében tájékoztatta Ukrajnát az ukrán hadifoglyoknak az Il-76-os repülőgéppel történő szállításáról. Elmondta, hogy a lezuhant gép törzsének maradványain roncsoló elemek nyomait találták meg, a nyomozók pedig annak meghatározásán dolgoznak, hogy ezek milyen fegyverektől származnak. Hozzátette, hogy a fekete dobozokat is megtalálták.

A RIA Novosztyi hírügynökség előzőleg a mentőszolgálatokra hivatkozva azt jelentette, hogy a lezuhant IL-76-os roncsain több száz, ukrán rakéta roncsoló elemeitől származó bemeneti lyukat találtak. A szilánkok egy része a géptörzs burkolatában rekedt, sok pedig áthatolt rajta.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy az ukrán fél a Belgorodi terület légterében lelőtt egy orosz Il-76-os katonai szállító repülőgépet, amely 65 ukrán hadifoglyot szállított fogolycserére. A fedélzeten tartózkodott még a gép legénységének hat tagja és az orosz katonai rendészet három tisztje. Az orosz légvédelem a repülő lezuhanása előtt két légvédelmi rakéta indítását észlelte az ukrajnai Harkiv megye területéről. Az incidenst a gépen senki sem élte túl.

MTI

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!