Feleslegessé vált eszközöket értékesít a honvédség

feleslegesse-valt-eszkozoket-ertekesit-a-honvedseg

A haderőfejlesztés miatt feleslegessé vált eszközöket értékesít a Magyar Honvédség (MH) – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a magyar haderő modernizációjával kapcsolatban kijelentette: a magyar kormány számára Magyarország és a magyar emberek biztonsága az elsődleges feladat. A “veszélyek korában ezért mindent megteszünk”, ezt szolgálta a nemrég sikeresen lefolytatott, 30 éve nem látott léptékű, Adaptive Hussars 23 elnevezésű katonai-védelmi gyakorlat, valamint a Magyar Honvédség szemléletének, illetve személyi és eszközállományának megújítása – tette hozzá.

A miniszter a közlemény szerint elmondta: a haderőfejlesztés keretében az egyik legfontosabb cél, hogy a Magyar Honvédség a legmodernebb, 21. századi csúcstechnológiával legyen felszerelve, ezt szolgálják az új beszerzések is. Rámutatott: az új eszközállomány beérkezésével és rendszerbe állítása mellett egyúttal lehetőség nyílik a honvédelmi célra feleslegessé nyilvánított hadfelszerelések, haditechnikai eszközök és szakanyagok – törvényben meghatározott értékhatárig történő – értékesítésére.

A tárcavezető tájékoztatott arról is, hogy a Magyar Honvédség régóta értékesíteni kívánja a számára feleslegessé vált, leselejtezett, nem használható eszközöket, azzal a céllal, hogy helyet biztosítson a nagyléptékű haderőfejlesztési programjának keretében beérkező haditechnikának, valamint, hogy az értékesítésükkel forrást teremtsen a modernizálni kívánt eszközei számára. Az értékesítéssel az eszközök tárolási költségeivel is megtakarítást tudunk elérni – emelte ki a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a közleményben rámutatott Szerbia Magyarország fontos szomszédja és stratégiai partnere, amelyet hűen tükröz a sokrétű, számos területre – így a haditechnikára – kiterjedő kétoldalú védelmi és katonai együttműködés is. Hozzátette: a nemzetközi kötelezettségek betartása mellett Magyarország lehetővé teszi a fent említett, a haderőfejlesztés nyomán feleslegessé váló haditechnikai eszközök és szakanyagok továbbértékesítését Szerbia felé.

Fotó illusztráció! Hajdúhadház, 2022. február 24. T72-es típusú harckocsi legénysége az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 24-én. MTI/Czeglédi Zsolt

MTI

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!