Rendőrautó kamerája rögzítette a szabálytalan előzést Békéscsabán

rendorauto-kameraja-rogzitette-a-szabalytalan-elozest-bekescsaban

Kanyarodó sávban előzött, forgalomtól elzárt területen tért vissza a saját sávjába egy autós 2024. január 17-én Békéscsabán, a Szarvasi úton. Egy körforgalomhoz közeledve akarta megelőzni az előtte haladó autóbuszt, de ezt szabályosan nem tudta volna megtenni, ezért átment egy kanyarodósávba. Onnan az út túloldalán lévő benzinkúthoz kellett volna behajtania, de nem fordult le, hanem gyakorlatilag előzésre használta a kanyarodó sávot, majd amikor elment a busz mellett, már forgalomtól elzárt területen tért vissza a saját sávjába.

A személygépkocsi után egy rendőrautó ment, a közlekedési járőrök a szabálytalanság láttán bekapcsolták a kocsijukon a megkülönböztető jelzést. A busz vezetője lassított, és a többi járművezető is utat engedett a rendőrkocsinak, így biztonságosan le tudták állítani az előző autóst. A férfi a történtek előtt percekig ment a rendőrökkel egy irányba, szabályosan közlekedett, nem hajtott gyorsan. A belső sávban haladt, majd amikor egy sávra szűkült az út, szabályosan sorolt be a rendőrök elé. Nem is tudott rá magyarázatot adni, végül miért előzött szabálytalanul. Elmondta, hogy nem sietett, egyszerűen rosszul döntött, amikor elhatározta, hogy még a körforgalom előtt megelőzi a buszt.

A közlekedési balesetek túlnyomó többsége rossz döntések következménye

A szerencsétlenségek, ütközések elenyésző százaléka történik váratlanul fellépő műszaki probléma miatt, általában emberi hiba, szabálytalanság vezet balesethez, tragédiához. Ebben az esetben szerencsére nem így történt, de egy szabálytalan előzésnek más forgalmi helyzetben akár súlyos vagy végzetes következménye is lehet.

A rendőrség kéri, csak akkor előzzenek, ha azzal nem zavarják meg a szembejövő forgalmat, más jármű nem előzi azt a járművet, amely mellett el akarnak menni, a manőver közben meg tudják tartani a biztonságos oldaltávolságot és anélkül vissza tudnak térni a saját sávjukba, hogy a forgalmat megzavarnák. Ne előzzenek gyalogosátkelőhelyen, vasúti átjáróban, illetve közvetlenül ezek előtt. Útkereszteződésben, illetve útkereszteződés előtt is csak kivételes esetekben lehet előzni.

Békés VMRFK

Ez is érdekelheti:

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!