Civilek vesztették életüket egy ukrán tüzérségi támadásban Donyeckben

civilek-vesztettek-eletuket-egy-ukran-tuzersegi-tamadasban-donyeckben

Legkevesebb 25 civilt – köztük két gyereket – megölt és további több mint húszat megsebesített egy Donyeck város elleni ukrán tüzérségi támadás vasárnap.

Gyenyisz Pusilin, a “Donyecki Népköztársaság” vezetője a Telegram-bejegyzésében közölte, hogy az ukrán tüzérségi támadás a donyecki Tyeksztyilscsik lakótelep piacát érte, a legforgalmasabb időpontban. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint az ukrán haderő legalább hat 152 és 155 milliméteres kaliberű lövedéket lőtt ki. A sebesültek közül sokak állapota súlyos. Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének helyettese kijelentette, hogy a Donyeck elleni támadás az egyik központi témája lesz a Biztonsági Tanács hétfői ülésének. Ezen Szergej Lavrov külügyminiszter is részt vesz majd.

Horlivka városát, ahol egy iskolát ért csapásban egy civil sebesült meg, 11 tüzérségi lőszerrel támadták. Előző nap a donyecki régióra az ukrán hadsereg 43 alkalommal nyitott tüzet és 161 lövést adott le a vasárnap reggel kiadott helyi összesítés szerint. Ennek következtében kilenc civil megsebesült, egy pedig életét vesztette. Az orosz légvédelem a Fekete-tenger fölött lelőtt három, a Krím félsziget felé tartó levegő-föld rakétát. A Krími hídon két alkalommal leállították a forgalmat, Szevasztopolban a nap folyamán légiriadó volt.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap kiadott hadijelentése szerint az orosz hadsereg a kupjanszki frontszakaszon, Harkiv megyében elfoglalta Krohmalne települést. Vitalij Gancsev, a harkivi régió Moszkva által kinevezett katonai és polgári közigazgatásának vezetője a TASZSZ-nak elmondta, hogy ezzel 35-re nőtt az orosz ellenőrzés alá került települések száma ebben a megyében. Hozzátette, hogy az általa vezetett adminisztráció amint lehet megkezdi tevékenységét a megye “felszabadított” területein.

A moszkvai katonai tárca tájékoztatása értelmében az orosz haderő az elmúlt nap folyamán négy frontszakaszon 13 ukrán rohamot vert vissza, közülük hetet Kupjanszk térségében. Az ukrán fél vesztesége a frontvonal mentén több mint 560 katona volt. Közülük a legtöbben, mintegy 310-en Donyeck körzetében estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy lőszerraktárt, külföldi “zsoldosok” ideiglenes szálláshelyét a donyecki régióban lévő Konsztantyinovkánál. Illetve egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet, egy Tocska-U harcászati rakétát, két HIMARS-rakétát, továbbá 43 drónt.

MTI

Kezdjük tiszta Appal!

Hallgass, vagy szólj be!

Töltsd le mobilalkalmazásunkat, hogy éjjel-nappal együtt lehessünk!

Hallgass minket bárhol és bármikor!

Vegyél részt nyereményjátékainkban, kérj dalt a kívánságműsorban, vagy értesíts bennünket talált állatokról, közlekedési helyzetről, rendkívüli eseményekről.

Hallgass minket bárhol, vagy küldd el nekünk hangüzeneted az alkalmazással!